ZA DVA OD TRI GRIJEHA

Siniša Varga u sukobu interesa, kazna - smiješna

15.01.2015 u 14:16

Bionic
Reading

Siniša Varga donošenjem odluke o prihvaćanju pokroviteljstva nad kongresom udruge CIMS, čiji je bio član, prekršio je Zakon o sprečavanju sukoba interesa zbog čega je kažnjen sa 20.000 kuna. Takvu odluku donijelo je Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa, koje je također zaključilo da je Varga prekršio načela obnašanja dužnosti u još jednom slučaju

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa zaključilo je da je Siniša Varga zloupotrijebio ovlaštenja kada je kao ravnatelj HZZO-a i ministar zdravlja svojim diskrecijskim pravom prihvatio pokroviteljstvo nad kongresom u organizaciji udruge CIMS, čiji je bio član. Prihvaćanje pokroviteljstva kasnije je predložio i Vladi, koja je za kongres odobrila 50.000 kuna. Takvim postupcima, zaključilo je Povjerenstvo, Varga je prekršio Zakon o sprečavanju sukoba interesa, odnosno počinio zabranjeno djelovanje prema odredbama tog zakona. Stoga mu je Povjerenstvo odredilo kaznu obustave plaće u iznosu od 20.000 kuna.

Podsjetimo, Varga je nakon izbijanja afere prošloga ljeta tvrdio kako nije u sukobu intresa jer je s čelnog mjesta udruge CIMS otišao u veljači 2014., prije nego što je imenovan ministrom zdravlja. U objašnjenju Povjerenstvu kazao je kako je svoje članstvo u udruzi zamrznuo, međutim u Povjerenstvu su kazali da ni Statut te udruge kao ni Zakon o udrugama ne predviđa mogućnost zamrzavanja članstva.

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa također je odlučilo pokrenuti postupak utvrđivanja sukoba interesa Siniše Varge jer je sve od 2012. do 2014., iako je bio zaposlen u HZZO-u, a kasnije i kao ministar zdravlja, obavljao poslove u KB-u Dubrava.

Povjerenstvo je utvrdilo da je Varga za poslove dobivao redoviti mjesečni honorar, da je poslove obavljao u ambulanti te da se nije radilo o poslovima edukacije. U tom slučaju, poručili su u Povjerenstvu, Varga je trebao od Povjerenstva unaprijed zatražiti očitovanje o tome utječu li ti poslovi na zakonito obavljanje njegove dužnosti kao ravnatelja HZZO-a te kasnije ministra zdravlja.

Jednako tako, Povjerenstvo je odlučilo pokrenuti postupak i odmah donijelo odluku i drugom slučaju za koji se, ne misleći ništa loše, Varga sam prijavio dotičnom tijelu. Naime, Varga je zatražio mišljenje bi li bio u sukobu interesa ako se javi na natječaj na kojem Fond za zaštitu okoliša daje poticaje za kupnju hibridnih vozila.

Varga je mišljenje Povjerenstva zatražio u rujnu prošle godine, no već prije u lipnju aplicirao je za poticaje Fonda i oni su mu odobreni u iznosu od 30.000 kuna. Povjerenstvo mu je nakon toga reklo da slučaj ne može razmatrati kao davanje mišljenja, već kao pokretanje postupka o odlučivanju sukoba interesa. No ni to Vargu nije spriječilo da u studenom pokupi poticaj od Fonda i sklopi ugovor o kupnji hibridnog vozila.

Povjerenstvo je utvrdilo da je time što je sudjelovao u javnom pozivu u kojem su mu odobrena sredstva donacije, i to u situaciji kada nije bilo dovoljno sredstava za druge građane, Varga povrijedio načela djelovanja.

'Ovakvo postupanje ne predstavlja dobru praksu; preporučljivo je kada se dužnosnici natječu s građanima da se suzdrže', kazala je predsjednica Povjerenstva Dalija Orešković.

Povjerenstvo je stoga na današnjoj sjednici donijelo odluku da je Varga povrijedio načela obnašanja dužnosti, no nije se ogriješio o zakon zbog čega mu Povjerenstvo u ovom slučaju nije izreklo sankciju.