NAPALI JOVANOVIĆA I MRSIĆA

Sindikati u obrazovanju bijesni na Vladu; traže smjene ministara

20.07.2012 u 14:17

Bionic
Reading

Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama i Sindikat hrvatskih učitelja danas su zaključak vlade, kojim od 1. kolovoza prestaje isplaćivati dodatke na plaću od 3, 5, 7 i 9 posto učiteljima, nastavnicima i stručnim suradnicima u osnovnim i srednjim školama, ocijenili odmazdom zbog nepristajanja sindikata na ucjene, te pozvali resornog ministra Željka Jovanovića da podnese ostavku.

Takav Zaključak dokaz je kako je pregovarački tim Vlade cijelo vrijeme pregovarao s figom u džepu, te da je Vlada u nedostatku pregovaračkih argumenata posegla za mjerom koja nije ništa drugo nego odmazda, i to zbog nepristajanja sindikata obrazovanja na ucjene, stoji u priopćenju koje potpisuju predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske Branimir Mihalinec i predsjednik Sindikata hrvatskih učitelja Zvonimir Laktašić.

Sindikalci prozivaju Vladu da za svoj pregovarački neuspjeh optužuje pretvrde čelnike sindikata, a da im je namjera od početka bila rezanje u obrazovanju, za što su tražili blagoslov sindikata.

Ističu kako su čak i bili spremni potpisati poseban sporazum kojim se odriču prava na isplatu prosvjetnog dodatka do 1. siječnja 2013., u zamjenu za zadržavanje dosadašnje osnovne plaće, ali da je Vladi to bilo neprihvatljivo.

Zaključak Vlade pokazuje neočekivanu promjenu smjera ove Vlade od Hrvatske - zemlje utemeljene na znanju prema Hrvatskoj - zemlji neznanja i beznađa. Nova paradigma Vlade je: što manje plaće učiteljima i nastavnicima, to brže će zemlja izaći iz krize, poručuju sindikati.

Vladinu odluku ocjenjuju pogubnom za budućnost zemlje, nemoralnom i višestruko nelegitimnom, ako ne i pravno ništavnom.


Tvrde kako bi ministar Jovanović nakon ove odluke trebao odmah dati ostavku, jer će, ističu, biti zapamćen kao jedini ministar obrazovanja koji je na sjednici Vlade glasovao o smanjenju plaća učitelja i nastavnika.

Takvo što njegovi prethodnici ne bi nikada dozvolili. Njegova isprika i suze u očima za nas su neprihvatljive. Naročito je neprihvatljivo njegovo prebacivanje krivnje na tri čelnika sindikata – on je glasovao za smanjenje plaća, naglašavaju sindikati.

Tragikomičnim smatraju ministrovo obrazloženje kojim, kažu, izbjegava izvršiti javno izrečeno obećanje kako neće biti ministar ukoliko budu plaće u obrazovanju padale. Gospodinu Jovanoviću više nema mjesta u Vladi RH, poručili su.

Premijera Zorana Milanovića prozvali su da je smanjenjem plaća učitelja i nastavnika odredio smjer Hrvatske prema stagnaciji i zaostajanju.

Umjesto isprike, neka premijer Milanović odmah povuče sramotnu odluku Vlade RH, ispriča se učiteljima i nastavnicima za uznemiravanje, prihvati ostavku ministra Jovanovića i razriješi dužnosti ministra Mrsića, koji je bio najveća zapreka postizanju dogovora sa sindikatima, zaključuju sindikati.