rok se bliži

Sindikati nisu zadovoljni prikupljenim potpisima, evo kojom brojkom raspolažu

06.05.2019 u 13:34

Bionic
Reading

Sindikalne središnjice koje u sklopu inicijative '67 je previše' prikupljaju potpise za referendum o mirovinskoj reformi objavile su da su do sada prikupili 247.835 potpisa za raspisivanje refrenduma

Za raspisivanje referenduma sindikati trebaju prikupiti 373.568 potpisa. Iako im je ostalo još pet dana za prikupljanje potpisa, Vilim Ribić iz Matice hrvatskih sindikata kaže da nisu optimistični te da su zabrinuti. Brojka prikupljenih potpisa, dodaje, ispod je njihovog očekivanja i to zbog dva razloga - lošeg vremena i kampanje koju provodi Vlada.

'Očito je da je dio ljudi nasjelo na propagandu Vlade. Mi im poručujemo da se ne boje i da ne nasjedaju na laži i propagande te pozivamo građane da potpišu i da zajedno izgradimo bolju budućnost', naglašava Mirela Bojić iz Matice hrvatskih sindikata.

Također, ističe kako ih jako veseli što dolazi veliki broj mladih. 'Jako nam je drago da su mladi shvatili da trebaju mijenjati svoju budućnost'.

'Očito da mirovinska reforma nije transparentna i dovoljno iskomunicirana. Rješenje leži na tržištu rada, a ne u mirovinskom zakonodavstvu. Jako puno studenata produžuje studij i radi putem studentskog ugovora. Također, jako puno mladih je uključeno i u mjeru stručnog osposobljavanja bez zasnivanja radnog odnosa, što znači da praktično ne rade, pa se ne evidentiraju u zaposlenost', zaključuje Ana Miličević Pezelj iz Saveza samostalnih sindikata Hrvatske.

Na pitanje što očekuju vezano za odluku Ustavnog suda o kampanji koju provodi Vlada, Miličević Pezelj navodi kako nemaju velika očekivanja, 'što god da bude, šteta je već napravljena'.

Sindikalne središnjice - Nezavisni hrvatski sindikati, Savez samostalnih sindikata Hrvatske i Matica hrvatskih sindikata potpise mogu prikupljati još pet dana, odnosno do 11. svibnja., a glavni cilj im je vraćanje granice za odlazak u punu mirovinu na 65 godina starosti.