štrajk prosvjetara

Sindikati ne odustaju: Marić i Aladrović nisu uključili mozak, štrajkat ćemo do Božića, samo ne znamo kojeg

07.11.2019 u 12:24

Bionic
Reading

Štrajk prosvjetara ušao je u dvadeseti dan i ne jenjava. Nakon jučerašnjeg izlaska na Markov trg sindikalisti su se vratili u svoje prostorije i održali još jednu u nizu konferencija za medije. Naveli su da je, prema podacima policije, jučer na prosvjedu bilo oko pet tisuća ljudi, a Branimir Mihalinec, šef Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama, otkrio je da je jučer štrajkalo preko 90 posto srednjih škola. Otkrili su gdje će se štrajkati u ponedjeljak

'To je snažna poruka. To je poruka da se koalicijski dogovor ne odnosi na nas, to je čuvanje fotelja, to sustav obrazovanja ne prihvaća. Mi smo postavili zahtjeve, održana su dva sastanka. Prvi je bio tek toliko da razgovaramo. Drugi je bio prvi ozbiljan i mi smo naivno pomislili da će druga strana početi razmišljati. No mislim da jučerašnje izjave ministara Josipa Aladrovića i Zdravka Marića govore o tome da nisu uključili taj dio mozga koji procesuira različito mišljenje.

To znači da će u ponedjeljak Vlada iznijeti prijedlog, a mi ćemo takav prijedlog dati članovima na izjašnjavanje da vidimo koliko njih je spremno prekinuti štrajk', rekao je Mihalinec.

Ponovio je da novca ima za sve osim za zaposlene u obrazovanju.

'Ne treba ponavljati da je jučerašnja poruka bila jasna, a to je da smo spremni ići do kraja. Od naših zahtjeva nećemo odustati', rekao je Mihalinec.

Sanja Šprem, predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja, kazala je da će jednog Božića, kada završi štrajk, biti malo čudno.

'Važno je da se ovaj štrajk ne percipira kao borba za bolja materijalna prava. Ovaj štrajk je nada građanima Hrvatske da je netko ustrajan u borbi za svoja prava. Danas je dvadeseti dana štrajka i on ne jenjava', kazala je Šprem, dodavši da je jučer štrajkalo 97,02 posto zaposlenika i da nema županije koja je ispod 95 posto odaziva.

Mihalinec je dodao da današnji odaziv na štrajk u srednjim školama iznosi 89 posto.

Najavili su da štrajk ide dalje i da će se u ponedjeljak štrajkati u Splitsko-dalmatinskoj i Požeško-slavonskoj županiji.

Mihalinec je rekao da se štrajk nastavlja dok njihovi članovi ne prihvate Vladinu ponudu.

  • +4
Sindikati o štrajku Izvor: Pixsell / Autor: Matija Habljak/PIXSELL

'Ako prihvate ono što im Vlada sada nudi, ja se više neću baviti ovim poslom. Onda sam ja potpuno zalutao ovdje', rekao je Mihalinec dok je Šprem dodala da je ovo što je Vlada dosad ponudila nemoguće prihvatiti.