USKORO PREGOVORI S VLADOM

Sindikati ne daju božićnice i regres

09.04.2010 u 14:28

Bionic
Reading

Sindikati javnih službi uputili su danas očitovanje Vladi u kojem odbijaju njezin prijedlog da se ove godine, zbog krize, odreknu božićnice, regresa i dara za djecu

S obzirom da je Vladin prijedlog Dodatka Temeljnom kolektivnom ugovoru za službenike i namještenike u javnim službama, po kojem bi zaposleni ostali bez božićnice, regresa i dara za djecu, za sindikate neprihvatljiv, treba započeti pregovore oko izmjena Temeljnog kolektivnog ugovora za službenike i namještenike u javnim službama, kaže se u očitovanju.

Sindikati državnih službi svoj će odgovor Vladi uputiti u ponedjeljak, a čelnici tih sindikata najavljuju kako će odgovor također biti negativan.

Na sastanku održanom 25. ožujka potpredsjednik Vlade i ministar financija Ivan Šuker predložio je sindikatima javnih i državnih službi da ove godine odustanu od isplate božićnice, regresa i dara za djecu, čime bi se uštedjelo 640 milijuna kuna.

Najavio je da će Vlada isto predložiti sindikatima u državnim tvrtkama i tvrtkama iz portfelja Hrvatskog fonda za privatizaciju.

Za plaće oko 240.000 zaposlenih u javnim i državnim službama godišnje se izdvaja 30 milijardi kuna, a tome treba dodati još 3,9 milijardi kuna raznih naknada, napomenuo je Šuker.