očuvanje javnog zdravlja

Sindikat policije nakon incidenta na Bačvicama: Prepirke s policajcima u takvim situacijama nisu dobrodošle; može se pogodovati prenošenju zaraze

30.03.2020 u 20:44

Bionic
Reading

Sindikat policije Hrvatske u ponedjeljak je, dan nakon incidenta na splitskim Bačvicama pozvao građane da poslušaju upute policajaca na otvorenom prostoru u slučaju da od njih zatraže razilaženje i da izbjegavaju konfrontacije jer se time može pogodovati prenošenju zaraze

Brojni građani koji su se prošlih dana šetali i rekreirali na popularnim lokacijama u gradovima možda formalno nisu pristizali u skupinama do pet osoba, ali je dolazilo do velikih koncentracija ljudi na ograničenom području, priopćio je Sindikat policije.

Ističe kako to nije u skladu s preporukama i odlukama važnima za očuvanje javnog zdravlja u vrijeme epidemije koronavirusa.

Sindikat je apelirao na hrvatske građane da se ne dovode u takve situacije, te ih je pozvao da poslušaju nalog policijskog službenika u slučaju da na terenu procjeni kako je došlo do kršenja propisa strogog ograničavanja zadržavanja na javnim mjestima i zatraži od njih razilaženje.

„Nikakve konfrontacije i prepirke s policajcima u takvim situacijama nisu dobrodošle, tim više što se na taj način može pogodovati prenošenju zaraze, budući da je poznato kako i naizgled zdrave osobe bez simptoma mogu biti prenositelji“, poručili su iz sindikata.

Sindikat policije Hrvatske napominje da podržava postupanje policajaca u okviru zakonskih ovlasti u ovakvim situacijama, a građani koji smatraju da im je povrijeđeno neko pravo uvijek mogu podnijeti pritužbu sukladno Zakonu o policiji.

U Splitu su zbog narušavanja javnog reda i mira privedene dvije žene i jedan muškarac iz skupine koja se u nedjelju prijepodne, suprotno strogom ograničenju socijalnih kontakata uslijed epidemije, okupila na splitskim Bačvicama te su pozivali i druge građane da ne pridržavaju tu mjeru.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović najavio je da će unutarnja kontrola ispitati postupanje policijskih službenika na splitskim Bačvicama.

„Policija ima unutarnje kontrole u slučaju eventualnih suspektnih postupanja policijskih službenika. Sve će se ispitati", istaknuo je Božinović te poručio građanima da se mogu osloniti na policiju koja nadzire provedbu mjera i upozorava građane pri većim okupljanjima. "Ne zato da bi trenirala strogoću nego zbog svih nas", poručio je.