izmijenjena uredba

Sindikat policije: Najniži koeficijenti nisu dovoljno povećani, dio zaposlenika ostaje na minimalcu

24.11.2022 u 16:12

Bionic
Reading

Sindikat policije Hrvatske (SPH) upozorio je u četvrtak da najniži koeficijenti za državne službenike i namještenike nisu dovoljno povećani zbog čega će dio zaposlenika i nakon povećanja plaća ostati na minimalcu

SPH je u povodu današnjeg donošenja izmijenjene Uredbe o nazivima radnih mjesta i koeficijentima složenosti poslova u državnoj službi pohvalio konačno povećavanje najnižih koeficijenata za državne službenike i namještenike od kojih je dio dosad dobivao minimalnu plaću.

No, oštro je osudio što je uredba donesena bez da je konačna verzija dostavljena reprezentativnim sindikatima potpisnicima Kolektivnog ugovora, posebice SPH-u koji zastupa sve državne službenike i namještenike.

"Dobar dio naših namještenika i neki službenici primaju minimalnu plaću. Međutim, najniži koeficijenti nisu povećani dovoljno te će i uz ovo povećanje za neka radna mjesta biti propisana minimalna plaća”, priopćio je SPH.

Sindikat stoga traži da se Uredba doradi isključivo uz razgovor s predstavnicima reprezentativnih sindikata u svrhu rješavanja pitanja i poboljšanja uvjeta najnižih i najugroženijih radnih mjesta.

Napominju da su povećanje najnižih koeficijenata aktualizirali na pregovorima oko visine osnovice i materijalnih prava koji su počeli u rujnu, te su s premijerom dogovorili da će dogovoriti uredbu kojom bi se regulirali najniži koeficijenti, kako država više ne bi isplaćivala plaće ispod minimalne.

"No, navedena uredba nije odrađena kako je dogovoreno te je Ministarstvo pravosuđa i uprave, nakon jednog sastanka s predstavnicima SPH gdje su prezentirana povećanja predložilo uredbu koja je zahvatila radna mjesta najnižih službenika i namještenika, ali i viših državnih službenika. 

SPH smatra da su Vlada i Ministarstvo pravosuđa odlučili donijeti Uredbu o koeficijentima složenosti poslova bez daljnjeg uključenja socijalnih predstavnika kako bi se takvi koeficijenti provukli neopaženo.

"Iz ovog slučaja jedino što preostaje je zaključak kako izgleda da pojedinci iz Vlade ne shvaćaju reprezentativne sindikate kao socijalne partnere, pa se čak ne pridržavaju dogovora niti poštuju i provode naloge predsjednika Vlade", poručili su.