POSAVSKI KRAJ

Policija pomaže ilegalnim migrantima: Afganistance utoplili, majku i dijete poslali u bolnicu

19.11.2022 u 16:07

Bionic
Reading

Ukupno 20 ilegalnih migranata u dvije skupine, pronašli su policajci iz Mobilne jedinice za nadzor državne granice RH i granični policajci uz mjesta Dolina, Sičice i Pivare u novogradiškom dijelu Posavine, i pomogli im, izvijestila je u subotu brodsko-posavska policija

Prema stranim državljanima proveden je postupak sukladno odredbama Zakona o strancima, priopćeno je iz Policijske uprave brodsko-posavske.

U četvrtak, 17. studenoga oko 10 sati, u blizini državne granice RH između naselja Doline i Sičice, Mobilna jedinica za nadzora državne granice RH uočila je skupinu osoba. Utvrđeno je da je riječ o 17 osoba, među kojima su bila desetorica muškaraca, šest žena i jedno dijete u dobi od 12 godina, državljana Republike Burundi, koji su nezakonito čamcem prešli državnu granicu RH.

Policajci su uočili da djetetu nije dobro te su odmah pozvali hitnu pomoć koja je preuzela dijete s majkom i odvezla ih u bolnicu u Novoj Gradiški. Nakon liječničke obrade dijete je otpušteno.

A kod mjesta Pivare, hrvatski granični policajci su 15. studenoga pronašli tri državljana Afganistana, koji su najvjerojatnije plivajući preko rijeke Save nezakonito ušli u Republiku Hrvatsku. Budući da su trojica Afganistanaca bili bez jakne te bosi bez cipela i čarapa, policajci su im pomogli i utoplili ih nakon čega su kontaktirali Hrvatski crveni križ, i za njih pribavili odjeću i obuću, priopćila je PU brodsko-posavska.

  • +2
Migranti u Rijeci Izvor: Cropix / Autor: Damir Skomrlj

Uz pruženu humanitarnu pomoć, prema ilegalnim migrantima je proveden i postupak u skladu sa Zakonom o strancima, te im je uručeno rješenje o obavezi napuštanja teritorija Hrvatske.