izmjene kolektivnog ugovora

Sindikat o Krašu: Radnicima su povećana materijalna prava

  • Autor: I. I. / Hina
  • Zadnja izmjena 24.07.2020 13:51
  • Objavljeno 24.07.2020 u 13:51
Radnici Kraša - ilustracija

Radnici Kraša - ilustracija

Izvor: Pixsell / Autor: Zeljko Lukunic

Sindikat poljoprivrede, prehrambene i duhanske industrije i vodoprivrede Hrvatske (PPDIV) ustvrdio je u petak da su radnicima Kraša izmjenama Kolektivnog ugovora povećana materijalna prava

'Izmjene Kolektivnog ugovora idu u korist radnika jer se njima povećavaju plaće radnika zaposlenih na karakterističnim poslovima. Materijalna prava radnika Kraša među najvećima su unutar konditorske industrije, a izmjenama Kolektivnog ugovora su dodatno poboljšana', stoji u priopćenju Sindikata PPDIV-a u povodu tvrdnji Radničke fronte o lošem položaju i strahu radnika Kraša.

Sindikat kaže da su se u Krašu zadnjih mjeseci odvijale poslovne aktivnosti usmjerene na implementaciju nove korporativne strukture, a tijekom tog razdoblja provodilo se snimanje poslovnih procesa i uređivanje novog organizacijskog modela poslovanja u cilju pojednostavljenja poslovanja i veće produktivnosti.

Izmjenama Kolektivnog ugovora su povećani koeficijenti zaposlenicima čiji su poslovi razvrstani unutar karakterističnih poslova navedenih u Tarifnim stavovima (tzv. tarifni razredi), koji čine sastavni dio kolektivnog ugovora. Samim time povećana je i bruto masa plaća zaposlenika.

Menadžeri su individualno pregovarali s poslodavcem i svoja prava i obveze definirali novim menadžerskim ugovorima jer njihova radna mjesta nisu obuhvaćena Tarifnim stavovima.

Zaposlenicima koji su otišli u zasluženu mirovinu ili su sporazumno napustili tvrtku isplaćene su otpremnine u skladu s Kolektivnim ugovorom.

Proteklog tjedna isplaćeni su regresi svim zaposlenicima u iznosu od 2000 kuna, a Kraš je unatoč krizi u potpunosti iskoristio i dodatne mogućnosti neoporezivog nagrađivanja radnika, ističe sindikat.

Također, prema najavama, Kraš će zbog intenziteta proizvodnje tijekom kolovoza zaposliti oko 100 novih radnika u proizvodnji, kaže se u priopćenju.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!