IZVANREDNA SITUACIJA

Kraš posluje stabilno i poduzima sve mjere zaštite radnih mjesta i proizvodnje

18.03.2020 u 13:38

Bionic
Reading

Iz Kraša su u srijedu poručili da posluju redovito i stabilno unatoč izvanrednoj situaciji s kojom se suočavaju, da su poduzeli sve mjere zaštite radnih mjesta i proizvodnje te vjeruju kako se mogu oduprijeti izazovima bez težih posljedica

"Pozdravljamo Vladine namjere da paketom mjera za pomoć gospodarstvu uslijed epidemije virusa Covid 19 prevenira nepovoljna kretanja na tržištu, ali situacija na globalnom i domaćem tržištu mijenja se u dnevnom ritmu i stoga je važno da se mjere kontinuirano prilagođavanju novonastalim okolnostima", istaknuo je predsjednik Uprave Damir Bulić.

On smatra da je ključna brza reakcija administracije na potrebe gospodarstva i brzo odobravanje pomoći ugroženim tvrtkama kako bi se prevenirao jači udar na standard i kupovnu moć građana te anulirale posljedice očekivanog pada turističkih dolazaka.

"Kraš posluje redovito i stabilno, unatoč izvanrednoj situaciji s kojom se suočavamo, poduzeli smo sve mjere zaštite radnih mjesta i proizvodnje i vjerujemo da se na temelju dugogodišnje stabilnosti poslovanja te niske razine neto duga možemo oduprijeti izazovima bez težih posljedica", istaknuo je Bulić.

Iz Kraša navode i kako su u svim svojim proizvodnim pogonima, maloprodaji i poslovnoj zgradi poduzeli mjere osiguranja kontinuiteta proizvodnje i poslovanja i zaposlenosti u izvanrednim uvjetima. Tvornice Kraš Grupe u Zagrebu, Osijeku i Prijedoru rade redovno, proizvode i isporučuju robu svojim kupcima.

Kako navode, Grupa ima dovoljnu zalihu gotovih proizvoda da zadovolji potrošnju na dulje od mjesec dana, kao i svih potrebnih sirovina za nastavak proizvodnje.

U ovom trenutku nema većih problema u nabavi novih zaliha sirovina, koje nije moguće nabaviti na domaćem tržištu poput kakao mase, kakao maslaca ili mlijeka u prahu, ističu iz Kraša, napominjući da su sirovine koje se proizvode u Hrvatskoj osigurali i za dulji rok.

Fokus na zadržavanje govoto 2.500 radnih mjesta

Nemoguće je predvidjeti u kojem će obimu i do kada trajati izvanredne preventivne mjere protiv virusa Covid 19 i koliki će utjecaj na hrvatsku ekonomiju i sve njezine tvrtke one imati, ali je izgledno da će doći do osjetne kontrakcije na globalnim tržištima pa tako i u konditorskoj industriji, kažu u Krašu.

Također podsjećaju da je Europska Komisija već prognozirala pad BDP-a od 2,5 posto na razini Europske Unije.

Kraš Grupa je, kako navode, pripremila mjere zaštite stabilnosti poslovanja tvrtke, zadržavanja tržišta i nesmetanog nastavka proizvodnje. Fokusirani su, kažu, na zadržavanje gotovo 2.500 radnih mjesta i u to ulažu sve napore.

Podsjećaju da zbog sezonalnosti poslovanja svake godine u razdoblju od travnja do rujna smanjuju obim proizvodnje i broj sezonskih radnika. Tako je i ove godine prestala potreba za dijelom sezonskih radnika, no u Krašu očekuju da će, ukoliko se kriza smiri, dio radnika ponovno angažirati, kada počne intenzivnija proizvodnja konditorskih proizvoda.

Naglašavaju i kako su poduzeli sve mjere za očuvanje radnih mjesta u cijeloj grupi te ulažu napore u održavanje stabilnog poslovanja.

Poseban naglasak, kako ističu, stavljen je na sigurnost radnika pa u ovom trenutku oko 80 posto zaposlenih u potpornim službama i administraciji radi od kuće. Proizvodni radnici rade u uvjetima pojačanih mjera prevencije pri čemu su primijenjene sve preporuke nadležnih organa vezano za zaštitu života i zdravlja zaposlenih, ističu još iz Kraša.