pisali gradonačelniku

Sindikat EKN-a gradonačelniku Kutine: Što s deponijom fosfogipsa i šikaniranjem radnika? Hoćete li se i dalje praviti da je sve u redu?

09.08.2021 u 11:17

Bionic
Reading

Predsjednik Sindikata EKN Hrvatske Željko Klaus uputio je u ponedjeljak otvoreno pismo gradonačelniku Kutine Zlatku Babiću upozorivši na probleme s održavanjem deponije fosfogipsa i šikaniranje radnika od strane novog vlasnika tvrtke DE-FOS koja je o tome brinula.

Klaus je u pismu podsjetio kako je Samostalni sindikat Energije, kemije i nemetala Hrvatske već upozoravao na potencijalne probleme koje bi mogla donijeti privatizacija tvrtke DE-FOS i na to da bi kvalitetno održavanje deponije na ekološki neškodljiv način moglo naprasno prestati ako se provede odluka CERP-a o prodaji tvrtke koja upravlja deponijom fosfogipsa.

"Obveza sanacije odlagališta, koju je preuzela država prilikom dokapitalizacije Petrokemije, kao da više ne postoji, a ni grad ni županija prstom nisu mrdnuli ne bi li spriječili ekološke incidente koji će se, ako se ovako nastavi raditi, i dogoditi. Izbori su prošli, državni udjeli su prodani, djelatnost tvrtke DE-FOS se više ne obavlja, počeo je i dovoz dodatnog otpada nepoznatog porijekla i sastava, a svi šute - i država o obvezi sanacije i ministarstvo o mutnim poslovima i CERP o svom neradu i, ono što je najžalosnije, gradonačelnik grada na čijem se području sve događa", istaknuo je Klaus.

"Vama koji ste, kao direktor proizvodnje gnojiva u Petrokemiji, aktivno sudjelovali i u stvaranju deponije i u njenom punjenju i stalnom nadzoru i održavanju nije potrebno objašnjavati koliko je opasno deponiju fosfogipsa ostaviti bez stalnog i kvalitetnog nadzora i održavanja", napisao je.

Riječ je, kaže, o otpadu u nepropusnim kazetama/bazenima na prostoru od 166 hektara na rubu parka prirode Lonjsko polje čijom se bioraznolikošću građani Kutine s pravom ponose.

Izvijestio je da se od prvog dana promjene vlasništva nad udjelima tvrtke DE-FOS prestalo obavljati neutralizaciju, razmješavati talog, održavati nasipe, pripremati bazene za nadolazeće obilnije jesenske i zimske padaline, a sad se prestaje i nadzirati deponij jer se ukida rad u noćnoj smjeni - zato što je sve to "skupo".

"Radnicima tvrtke, uz svakodnevna maltretiranja, omalovažavanja i prijetnje otkazima, najteže je gledati kako se njihov višedesetljetni rad i trud na urednom održavanju deponije pretvara u opasnost za cijeli ovaj kraj ukoliko dođe do ekološkog incidenta, a doći će s obilnijim oborinama", upozorili su iz Sindikata EKN-a u pismu i dodali da će za radnike učiniti sve što može ne bi li ih zaštitili od samovolje i šikaniranja od strane novog vlasnika.

"Pitanje je što ćete Vi, gospodine gradonačelnice, učiniti u cilju zaštite zdravlja i sigurnosti građana Kutine i za očuvanje bioraznolikosti Parka prirode Lonjsko polje? Hoćete li i dalje okretati glavu na drugu stranu i praviti se da je sve u redu? Hoćete li konačno nešto poduzeti i pokušati promijeniti? Hoćete li se odlučiti za interese svojih sugrađana ili svoje stranke iz čije ministarske i cerpovske kuhinje je sve i poteklo? Hoćete li upoznati sugrađane s potencijalnom opasnosti koja im prijeti? Ili ćete, možda, sve navedeno demantirati uz osmijeh i natuknicu o sindikalnom pretjerivanju?", upitali su gradonačelnika iz Sindikata EKN Hrvatske.