idu na vrhovni sud

Sindikat CA nezadovoljan: Žalit ćemo se i nadamo se da će se odluka promijeniti

09.08.2018 u 14:47

Bionic
Reading

Predstavnik sindikata u Croatia Airlinesu Antonio Čorak izrazio je nezadovoljstvo odlukom Županijskog suda o zabrani štrajka u nacionalnom avioprijevozniku te je najavio žalbu na tu presudu u nadi da će se ona promijeniti

"Županijski sud je donio odluku koja nam zabranjuje naše ustavno pravo na štrajk. Smatramo da smo poduzeli sve potrebne radnje da štrajk bude legalan", rekao je Čorak nakon izricanja presude.

Kazao je da su prije svega razočarani načinom na koji je štrajk zabranjen i ocjenom suda da sindikati nisu pregovarali u dobroj vjeri.

"Ne znam po kojim je to parametrima izračunato, uzimajući u obzir da smo mi uvjete za štrajk imali i prije godinu dana. Samo na račun naše dobre vjere mi smo štrajk odgađali i pokušali se dogovoriti. Zato nam nije jasno po kojim je paramettrima sud donio odluku da nismo pregovarali u dobroj vjeri", rekao je Čorak.

Najavio je žalbu Vrhovnom sudu kojem će se žaliti u roku od osam dana, nakon čega će taj sud u roku od pet dana donijeti svoju odluku koja će biti konačna.

Komentirajući navode suda da sindikati nisu odazivali na pozive uprave na daljnje pregovore, i to u tri navrata, Čorak je rekao da je točno da im je uprava ponudila jedan prijedlog kolektivnog ugovora, ali da sindikati nisu bili s time zadovoljni.

"I to nije znak da to nije naša dobra vjera. Mi imamo svoj prijedlog o kojem nismo imali prilike pregovarati. To ne može biti dokaz da je to bila naša loša vjera", kazao je Čorak.

Na ocjenu uprave da su sindikalni zahtjevi u iznosu od 50 milijuna eura neostvarivi, Čorak je rekao da je ta njihova procjena prenapuhana.

  • +6
Croatia Airlines Izvor: Pixsell / Autor: Zeljko Lukunic/PIXSELL

"Smatramo da ako ne mogu osigurati sredstva koja bi nam omogućila prava koja tražimo, oni trebaju promijeniti način poslovanja i prepustiti nekome drugome da upravlja tvrtkom", dodao je. 

Procijenio je da će najesen biti još teži uvjeti rada u smislu poslovanja i da više neće imati tko održavati avione ni letjeti. "Mislim da je ljudima već preko glave ove dvije godine razvlačenja i natezanja, a posla ima vani. Očekujem da će doći do odljeva i da će kompanija biti u još većim problemima." 

Odbacio je tvrdnje uprave da organizatori štrajka ne predstavljaju sve radnike već samo 300-tinjak dok je 700 protiv. "To nije istina. Nas podržava cijeli operativni sektor - pilloti, kabinsko osoblje, zrakoplovno tehničko osoblje i sva operativa. Oni nas apsolutno podržavaju i stoje iza nas", rekao je. 

Na pitanje misli li da je postojao pritisak vlade i ministra prometa Olega Butkovića, sindikalist je rekao da ne želi prejudicirati je li to bio neki pritisak, ali, utvrdio je, definitivno je odluka o privremenoj zabrani štrajka od prije dva dana donesena na račun pisma koje je ministar poslao upravi". 

Čorak je također ustvrdio da je u kompaniji u prvih šest mjeseci prikazan gubitak od 80 milijuna kuna zbog manjka kadra zbog čega su letove Croatia Arilinesa morale voziti druge kompanije.