DAN BEZ AUTOMOBILA

Sindikat biciklista organizira najbolji piknik u povijesti grada

  • Autor: Marko Čulić
  • Zadnja izmjena 22.09.2012 10:46
  • Objavljeno 22.09.2012 u 10:30
Vasko Lipovac - Biciklisti (2)

Vasko Lipovac - Biciklisti (2)

Izvor: tportal.hr / Autor: Leo Nikolić/tportal.hr

Povodom obilježavanja Dana bez automobila, zagrebačka udruga Sindikat biciklista preko svog Facebook profila organizira pravi biciklistički happening koji su ovoga puta umjesto Kritična masa nazvali KRITIČNA MASArykova. Sindikat koji u zadnje vrijeme sve življe i aktivnije funkcionira te neprestano ukazuje na prijeku potrebu uređenja gradskih biciklističkih staza, i ovoga puta ima značajan odaziv. Samo putem Facebooka dolasku na simboličnu vožnju budućom biciklističkom stazom odazvalo se već 500-tinjak ljudi

Svi biciklisti u gradu pozvani su da se u 15 sati okupe sa svojim ljubimcima na dva kotača na Trgu Francuske Republike, odakle će prodefilirati trokračnom Deželićevom ulicom sve do Masarykove koja će uskoro biti potpuno pretvorena u pješačku zonu. Također, budući da su svi biciklisti ujedno i pješaci, i oni su pozvani (naročito ako se pridržavaju pravila vožnje stazama u Zagrebu) da se 45 minuta kasnije pridruže 'vozačima' i cijelom događaju na krajnjoj destinaciji – velikoj fešti na otvorenom, u Masarykovoj ulici.

Pod krilaticom 'zamisli život bez automobila' Sindikat biciklistaosmislio je u Masarykovoj ulici pravi javni piknik. Uz poziv svima na 'najbolji piknik u povijesti grada', na Facebooku je objavljen program zabave, i to pod motom: 'Sve džaba!' Tako će se ekipa koja odluči doći na ovaj piknik moći pridružiti brojnim aktivnostima koje su u Sindikatu pripremili. Riječ je o, primjerice, raznim radionicama, od popravljanja bicikala do pjevanja ili pravljenja origamija, bubnjanja, turnira u beli ili crtanja kredom za djecu i odrasle.

'Zadnji dan ljeta pravi je dan za izaći na ulice bez automobila! Kako bi uopće izgledala ulica da iz nje nestanu automobili i da prostor bude dodijeljen biciklistima i pješacima? Na Dan bez automobila, 22. rujna, jasno ćemo vidjeti kako bi neka predložena i od Grada (zasad) podržana rješenja mogla izgledati u budućnosti. Vjerujemo da prostor oslobođen od automobila ne mora nužno biti pretvoren u kafić - on može biti pretvoren u kvalitetnu biciklističku stazu ili neku vrstu zajedničkog dvorišta. Osim što jednim dijelom buduće neautomobilske Masarykove prolazi biciklistička staza koja povezuje istok i zapad grada, na jednom njenom dijelu moći će se kartati bela, dok će na drugom djeca crtati po pločniku kredom. Na jednom dijelu se čitaju novine i pije kava, a na drugom se pjeva i igra badminton', napisao je Sindikat biciklista u svom pozivu gradskim zaljubljenicima u šetnju i vožnju na pogon vlastitih mišića da se pridruže u uživanju i obilježavanju dana bez automobilskih ispušnih plinova, uz napomenu svima da ponesu gitare, košare sa sendvičima, dekice i slično.

Proslavi će se pridružiti i Kontraakcija/muzejKvarta koji će jednostavnim redizajnom uličnog prostora pokušati oživjeti Masarykovu. Pomoću svog polivalentnog, organskog i mobilnog uličnog namještaja 'heyhay' servisirat će različite potrebe na proslavi, ali i ugostiti dobronamjerne posjetitelje u, kako kažu biciklistički sindikalci, 'riklejmanju (preuzimanju op.a.) ulice'.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi