ZAOŠTRAVANJE

Sindikalni prosvjedi najkasnije 1. svibnja

30.03.2009 u 09:01

Bionic
Reading

Samo bi dogovor mogao spriječiti masovnije prosvjede, štrajkove i ostale 'karavale'. Nećemo zahtijevati da premijer sjedne za stol, ali naša je ocjena da bi to bilo pametno, kazao je Vilim Ribić, dopredsjednik Matice sindikata javnih službi

Sindikati koji predstavljaju 180 tisuća zaposlenih u školstvu, zdravstvu, znanosti, kulturi i socijali, unatoč tome što je Vlada jednostrano Zakonom o osnovici plaća 'srezala' njihove plaće za šest posto, nisu zatvorili vrata pregovorima koje očekuju već ovaj tjedan, piše Slobodna Dalmacija.

'Oni će sniziti plaće, ali kao kompenzaciju tražimo prihvaćanje naših zahtjeva za određivanje cijene rada i koncepta povrata osnovice', kaže Ribić. Sindikati su, podsjetimo, već najavili tužbe, a nije isključena ni mogućnost štrajkova, primjerice, u prosvjeti, krajem školske godine.

Međutim, za sve sindikalne konačne odluke, pa tako i mogući dogovor s Vladom, nužno je provesti referendum među članstvom, od kojega ni ovaj put ne namjeravaju odustati.

Smjer eventualnih dogovora mogla bi donekle odrediti i sjednica Gospodarsko-socijalnog vijeća u ponedjeljak. Naime, stvar bi se mogla dodatno zaoštriti jer će Ribić tražiti objašnjenje zašto Zakon o osnovici za plaće u javnim službama nije došao na GSV.

Također, zanima ga zašto će Fina ukinuti praćenje plaća, a da to istovremeno ne prebacuje na Državni zavod za statistiku. 'Sada više nećemo imati uvid kolike su plaće u državnim poduzećima+, upozorava Ribić, optužujući ministra financija Ivana Šukera da ih je prevario jer je rekao kako se to praćenje neće ukidati.

Uz to, tražit će pojašnjenje zašto na GSV još nije stigao pregled potpora i subvencija, iako je to obećano još krajem prošle godine.

Naime, sve sindikalne središnjice ove godine spremaju zajedničku proslavu Praznika rada i to u svim većim gradovima u Hrvatskoj, a središnji događaj održat će se u zagrebačkom parku Maksimir. Proslava će biti prosvjednog karaktera, a velika povorka, u koju će se moći uključiti i građani, krenut će s Trga bana Jelačića.

'Budući da su 17. svibnja lokalni izbori, najvjerojatnije nećemo zvati političare kako pozornicu ne bi iskoristili za političku promociju', kaže Ana Knežević, predsjednica SSSH.