IZBORNE ZANIMLJIVOSTI

Sinčić osvojio Irsku, Kujundžić bez glasa na nekoliko mjesta

29.12.2014 u 12:49

Bionic
Reading

Minimalna prednost Ive Josipovića (38,46 posto) ostvarena zahvaljujući glasovima ponajprije u gradovima nad Kolindom Grabar Kitarović (37,22 posto) koja je dominirala u županijama daje mu za pravo reći da je prvi prošao kroz cilj na nivou Hrvatske u prvom krugu izbora. I dok je kod kuće pobijedio Josipović Grabar Kitarović dominirala je u dijaspori (77,15 posto). Ivan Vilibor Sinčić može pohvaliti odličnim rezultatom u Istri, ali i Irskoj dok Kujundžić pobjedu nosi iz dalmatinskog zaleđa. Tako bi nekako ugrubo izgledao prvi krug predsjedničkih izbora kada bi se gledalo gdje je tko dobro prošao

Unatoč tome što nije prošao u drugi krug, Ivan Vilibald Sinčić najveći je hit i dobitnik izbora. Dečko za kojeg do jučer nitko nije znao, s potporom od 293.562 glasača od 1.786.797 koliko ih je pristupilo glasovanju, zasjeo je na treće mjesto nakon Ive Josipovića i Kolinde Grabar Kitarović.

Sinčić je posebno dobro prošao u Istarskoj županiji gdje je kao drugoplasirani skupio gotovo pet tisuća glasova više (17.144) od trećeplasirane Grabar Kitarović (12.148). Bolji od Josipovića (129 glasova) Sinčić (132) je bio u Vođincima u Vukovarsko-srijemskoj županiji. Iako je pobjedu u dijaspori premoćno odnijela Grabar Kitarović, drugoplasirani je bio Josipović, na dva mjesta pobjedu je ostvario Sinčić. Glasači koji su glasali u Irskoj i Indoneziji dali su mu prednost nad SDP-ovim kandidatom i HDZ-ovom kandidatkinjom. Od 26 glasača u Irskoj, 17 je potporu dalo njemu, a od petero u Indoneziji, četvero ga je podržalo.

Apsolutni gubitnik izbora Milan Kujundžić nije uspio čak biti ni trećeplasirani ni u jednoj županiji. Najbolji rezultat ostvario je u Splitsko-dalmatinskoj (13,65 posto), ali ni to mu nije pomoglo da u njoj bude bolji od Sinčića (15,21). Kujundžić je pobijedio u rodnom Imotskom i nekim mjestima Dalmatinske zagore, ali u nekim općinama u ostatku Hrvatske uspjelo mu je ono što drugim kandidatima nije – sakupiti nula glasova. Tako u Civljanima i Erveniku u Šibensko-kninskoj županiji nije osvojio nijedan glas, a jednako je prošao u Negoslavcima u Vukovarsko-srijemskoj županiji. Tek nešto bolji rezultat imao je Jagodnjaku (3) u Osječko-baranjskoj županiji.

I dok je u najvećim gradovima pobjedu odnio Josipović (Zagreb, Split, Rijeka, Osijek, Zadar) u županijama je trijumfirala Grabar Kitarović koja je bila bolja u njih trinaest dok je Josipoviću pripalo njih sedam. Josipović je najlošije, ispod trideset posto, prošao u Ličko-senjskoj i Splitsko-dalmatinskoj županji. U Splitsko-dalmatinskoj pobjeđivao je po otocima u mjestima uz more dok je u mjestima u zaleđu, poput Prološca i Prgometa, nerijetko bio i četvrtoplasirani. Kao zanimljivost izdvojimo da je leđa Josipoviću okrenulo Veliko Trgovišće, rodno mjesto Franje Tuđmana, u kojem je na prošlim izborima popeo Andriju Hebranga, a Kumrovec, rodno mjesto Josipa Broza Tita, tradicionalno je ostao naklonjen SDP-ovu kandidatu.

Očekivano, Grabar Kitarovć pobijedila je i u dijaspori, a pobjede su posebno izražene (preko 80 posto glasova) u Australiji, Bosni i Hercegovini, Kanadi i i Njemačkoj. Zanimljivo da je neriješen rezultat bio u Kini. Ondje su Josipović i Grabar Kitarović sakupili po četiri glasa, a jedan je bio nevažeći. U Finskoj je od osam glasova Josipović dobio šest, a HDZ-ova kandidatkinja nijedan. U Irskoj je, međutim, pobijedio Ivan Sinčić.