PRAVOSUDNA AKADEMIJA

Šimonović uvodi školu i psihotestove za suce

21.09.2009 u 09:31

Bionic
Reading

Ministar pravosuđa Ivan Šimonović uvodi novi sustav regrutiranja budućih sudaca i tužitelja. Predlaže, naime, osnivanje državne škole za pravosudne dužnosnike koja bi bila preduvjet za ulazak u sudstvo ili državno odvjetništvo

ZAGREB - Biranje sudaca iz redova savjetnika koji su već našli posao na sudu i položili pravosudni ispit, vrijedilo bi još tri do pet godina i to u prijelaznom razdoblju u kojem bi vrijedio mješoviti sustav, piše Večernji list.

Dosadašnjim sudskim i državno-odvjetničkim savjetnicima koji godinama čekaju na posao odmah bi konkurirali polaznici državne škole. Ta bi škola trajala dvije godine i bila bi sastavni dio pravosudne akademije koja bi pak postala neovisna institucija s vlastitim proračunom.

Šimonovićeva je ideja da se u državnu školu upisuju osobe koje su položile pravosudni ispit, a da temelj za upis budu objektivni kriteriji. Novost koju uvodi ministar Šimonović je i da uvjet za upis u državnu školu bude prolazak na psihološkom testu čiji je cilj provjera socijalnih sposobnosti kandidata. Tko ne bi dobio prolaznu ocjenu na psihološkom testu morao bi zaboraviti karijeru u pravosuđu.

Tijekom pohađanja državne škole skupljali bi se bodovi koji bi se zbrajali s ranijim rezultatima na pravosudnom ispitu i školovanju, te bi se na kraju radila rang ljestvica kandidata o kojoj bi DSV i DOV morali voditi računa pri imenovanju budućih sudaca i tužitelja.

U pravosudnim krugovima nisu oduševljeni Šimonovićevim idejama. Osnovni prigovori su da je koncept kompliciran i neprimjenjiv na naše pravosuđe koje grca u problemima. Kaže se da je to francuski model čiji je cilj bio uvesti u sudstvo i osobe koje nemaju pravnu naobrazbu, što Hrvatskoj nije potrebno.