UNUTARSTRANAČKI IZBORI

Silvano Hrelja nadmoćno osvojio novi mandat na čelu HSU-a

06.05.2016 u 16:35

Bionic
Reading

Silvano Hrelja reizabran je na dužnost predsjednika HSU-a u prvom krugu glasovanja s ukupno 348 glasova od 453 prisutna delegata. Lidija Ivandija dobila je 59, a Ivan Margaretić 42 glasa, doznajemo iz HSU-a

Aktualni predsjednik stranke Silvano Hrelja u svom obraćanju članstvu istaknuo je kako doprinos stranke iznosi više od 40 milijardi kuna dodatnih prava, koje umirovljenici ne bi ostvarili bez HSU-a, ni povrat duga i dodatak na mirovinu. Naglasio je i kako je stranka izborila svoje mjesto na političkoj sceni što nije bio nimalo lak zadatak. 'Trebalo je biti politička zvijer da bi se opstalo na političkoj sceni u Hrvatskoj. Na nama je da stalno budemo svjesni svoje odgovornosti za sudbinu i egzistencijalne probleme umirovljenika', rekao je Hrelja uoči unutarstranačkih izbora.

Mediji su najavljujući izbore unutar HSU-a isticali kako jedan dio članstva ipak Hrelji zamjera preveliko vezanje uz SDP i Zorana Milanovića. Tvrdili su kako se u slučaju pobjede Ivana Margaretića, aktualnog šefa skupštine Dubrovačko-neretvanske županije gdje je HSU u koaliciji upravo s HDZ-om, očekuje nagli zaokret stranke. Margaretić je demantirao navode kako je njegova predsjednička kandidatura motivirana upravo zaokretom prema HDZ-u. Isticao je kako se kandidirao jer želi napraviti novi iskorak s HSU-om nakon negativnih izbornih rezultata. Prema njegovim najavama glavna orijentacija djelovanja stranke bit će potrebe i interes umirovljenika.

Kandidaturu Lidije Ivandije, predsjednice osječko-baranjske organizacije, neki su opisivali tek kao razbijanje ‘Hreljinih glasova' čime bi se povećale šanse Margaretiću. Kako je objasnila Ivandija, na kandidaturu za predsjednicu stranke odlučila se zbog nedostatka demokracije unutar same stranke. Smatra nedopustivim, kaže, da postoje dvije umirovljeničke politike.

Da unutarstranački izbori nisu bili bez podmetanja i prljavih igara, potvrdile su i Hreljine riječi da se članovi, iz krajeva gdje je HSU u koaliciji s HDZ-om žale se na telefonske pozive i nagovaranja da glasaju za Margaretića.

Na svečanom obilježavanju 20. Obljetnice HSU, među gostima je bio i predsjednik SDP-a Zoran Milanović koji je Stranku umirovljenika pohvalio kao dobrog koalicijskog partnera, te naglasio da moraju biti spremni na povratak na vlast jer ‘ovo što se događa ne valja'.

‘Idemo dalje, idemo se vratiti na vlast, idemo se dogovoriti tko će upravljati Hrvatskom', pozvao je Milanović.

Na obilježavanju 20. obljetnice HSU-a nazočili su predstavnici sindikata umirovljenika, Matice umirovljenika, te HSU-ovih prijateljskih stranaka iz zemlje i regije. Skupu su se odazvali i predstavnici umirovljeničkih stranaka iz Makedonije, Srbije i Slovenije koji su iznijeli svoju borbu za umirovljenička prava u njihovim zemljama.

Tijekom radnog dijela skupštine, 484 stranačka izaslanika izabrat će predsjednika stranke, pet potpredsjednika, dva člana predsjedništva i članove nadzornog odbora.