UTVRDA DESNICE

Sicilijanci glasuju na lokalnim izborima

28.10.2012 u 12:27

Bionic
Reading

Oko 4,5 milijuna birača na Siciliji pozvano je u nedjelju da glasuje kako bi izabrali predsjednika pokrajine i 90 zastupnika u mjesnom parlamentu, što će biti provjera odnosa snaga između desnice i ljevice prije talijanskih parlamentarnih izbora u proljeće

Izbori će imati samo jedan krug i završit će se u 22.00 sata po srednjoeuropskome vremenu. Rezultati će biti poznati u ponedjeljak.

Zadnje ankete provedene početkom listopada daju podjednake izglede Nellu Musumeciju, bivšem neofašistu i kandidatu Naroda slobode (PDL, desnica), stranke Silvija Berlusconija i Rosariju Crocetti, kandidatu Demokratske stranke (PD), glavne formacije talijanske ljevice.

Očekuje se da će odaziv biti nizak, između 44 i 48 posto birača, što ishod izbora čini veoma nesigurnim.
Od ukupno šest kandidata koji se natječu, Musumeci po anketama osvaja 32 do 33 posto glasova, a njegov protukandidat s ljevice 30 do 30,5 posto. Svi ostali kandidati su daleko iza ove dvojice.

Velika nepoznanica izbora je antistranački pokret ‘Cinque Stelle’ (‘Pet zvjezdica’) koji bi mogao ostvariti dobar rezultat zbog socijalnog nezadovoljstva, visoke stope nezaposlenosti među mladima i različlitih skandala u sicilijanskoj pokrajinskoj vlasti.

Njegova kandidata Giancarla Cancellerija podupire osnivač pokreta Beppe Grillo, nacionalni izazivač nereda s populističkom i provokativnom retorikom, oštar kritičar stranaka desnice i ljevice, koje smatra zastarjelim.
Na Siciliji se može glasovati za kandidata za predsjednika pokrajine i za potpuno drugu listu parlamentarnih zastupnika.

Glasovanje protječe u novim političkim prilikama, pošto je Berlusconi najavio da se više neće kandidirati za premijersku dužnost, ali i da osjeća obvezu ostati u politici kako bi ‘zaštitio Talijane od pravosudnih nepravda’.

Sicilija, koja je već desetljećima utvrda desnice, na rubu je stečaja zbog, među ostalim, prevelike i skupe uprave. Stopa nezaposlenosti - više od 20 posto - ondje je dvostruko viša od nacionalnog prosjeka.