MINISTAR MRSIĆ U OSIJEKU

Sezoncima radni staž, obrtnicima dvije godine plaćenih naučnika

  • Autor: Kruno Kartus
  • Zadnja izmjena 04.04.2012 19:06
  • Objavljeno 04.04.2012 u 19:06
Mirando Mrsić

Mirando Mrsić

Izvor: Pixsell / Autor: Davor Javorovic/PIXSELL

Ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić danas je u Osijeku poručio da je cilj Vlade povećati broj zaposlenih u Hrvatskoj na dva milijuna radnika. 'Jedino tako ćemo imati čvrst mirovinski sustav', rekao je Mrsić na sastanku s osječko-baranjskih županom Vladimirom Šišljagićem

Prema tome, cilj je povećati broj radnih mjesta sa sadašnjih 1,3 milijuna (podaci HZZ-a za veljaču) za 700 tisuća novih. 'Dakako, to je cilj za sljedećih deset ili više godina', naglasio je Mrsić. Osim javnih radova na kojima je na sljedeća tri mjeseca u Slavoniji zaposleno oko 1.400 ljudi, najavio je uvođenje olakšica pri zapošljavanju dugotrajno zaposlenih i prvi puta zaposlenih osoba u vidu smanjenja doprinosa.

Sezonskim radnicima priznavat će se pravo na radni staž i uvesti koncept vaučera, a mladima volonterski rad radi stjecanja stručnog iskustva od godine dana. Obrtnici će imati pravo zapošljavati naučnike čiju će plaću od 1.600 kuna mjesečno sljedeće dvije godine plaćati država, a obrtnici doprinose za koje će dobivati povrat krajem godine.

U administraciji Osječko-baranjske županije na stručno obučavanje primljeno je 28 volontera, objasnio je Martin Marolin, pročelnik Agencije za razvoj, kao primjer iskorištavanja Vladinih mjera. Rekao je da županija obuku planira primiti još 25 volontera, većinom pravnika, ali i dvoje ekonomista, građevinskih i elektroinženjera te poljoprivrednih inženjera s višom stručnom spremom i upravnih pravnika.

Jednogodišnjim radom u županiji volonteri će steći radno iskustvo često potrebno prilikom ispunjavanja kriterija iz natječaja za radna mjesta. Mrsić je rekao da je to dio mjera Vlade da zaustavi trend po kojemu je u proteklih nekoliko godina u Hrvatskoj nestalo 250 tisuća radnih mjesta, pretežito u proizvodnom sektoru.

Brojka od zasad nezamislivih dva milijuna radnika u Hrvatskoj je ostvarena u socijalizmu, kada je samo u Osijeku radilo na desetke poduzeća s po tisuću ili više tisuća radnika. Tekstilne industrije Lio, Svilana, Slavonijatekstil, Obuća, tvornice strojeva MIO Standard, Osječka ljevaonica željeza i tvornica strojeva (OLT), Tvornica šibica, Litokarton, Obnova, Teina – tvornica za preradu ljekovitog bilja, Sloboda, samo su neke su od tih nekada uspješnih poduzeća. Sada su ili uništene uslijed pretvorbe i privatizacije tijekom 90-ih ili rade s višestruko manjim brojem radnika.

Dalje, u Osječko-baranjskoj županiji ne otvaraju se novi proizvodni pogoni, pa umjesto zaposlenosti raste nezaposlenost. Na Osječko-baranjsku županiju otpada deset posto, točnije 36 tisuća radno sposobnih ljudi, od ukupnog broja nezaposlenih u cijeloj Hrvatskoj (današnji podatak HZZ-a je 335.963 nezaposlena).

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi