Sestra dolazi na kraju!

Sestra dolazi na kraju!

17.12.2012 u 14:48

Bionic
Reading

Šaroliko je društvo prošetalo kroz mojih nekoliko studentskih stanova koje sam promijenila u posljednju godinu dana u Barceloni, no izgleda da sestra dolazi na kraju.

I bolje da je tako jer joj sada mogu pokazati sav koncentrat I srž jedne od mojih naljepših godina u života. Sve moje simpatije, cimere, klubove, vintage shopove, parkove I tapase o kojima je do sada slušala samo preko starog dobro skypea.

Marijani nije prvi put u Barceloni što mi nevjerojatno olakšava situaciju jerbo bi me, iako ga obožavam, još jedan odlazak u Miroovu, uistinu impresivnu fundaciju na Monjuicu, ubio.

Ovaj post je I svojevrstan odgovor na mnoge vaše upite: Gdje otići I što vidjeti u Barceloni, a da nije na prvu loptu? Za to bi mi trebalo puno više od jednog posta jer je riječ o gradu koji se konstantno mijenja, diše I živi. Pa najbolje da vam kroz instagram fotogaleriju opišem moj I Marijanin đir u posljednjih nekoliko dana.

Barcelona je definitivno jedan od onih gradova kojima treba pustiti da vas nosi, ALI s očima I na stražnjici. Svaki izlazak na ulicu je vrlo nepredvidljiv; kako u dobrom, tako nerijetko I u lošem smislu. Najveća mana ovog grada je oportunizam koji vreba na svakom koraku; u bilo kojem kvartu, prijevoznom sredstvu, restoranu, muzeju itd. Govorim iz vlastitih iskustava (bilo ih je više, a zadnje nedavno). No s druge strane, sličice poput ove peruanske fešte, za koju ni dan danas nismo sigurni radi li se o proslavi nekog sveca, vjenčanju, nacionalnom prazniku, ili svemu zajedno, razvuče vam osmijeh na lice.

Ono što Barcelonu čini posebnom je klima (posljednjih dana je plus 20 u zraku) i plaža koja mi je nebrojeno puta poslužila kao apaurin, bilo od mamurluka, učenja ili nostalgije za domom. Iako more i nije neki hit (što se kupanja tiče), ulični bendovi, raznorazni artisti I zgodni boarderi digli bi i mrtve iz groba.

Šetajući uskim ulicama Bornea, Gotica I Ravala ljubitelji street arta I vintage dućana doživjet će vatromet za oči.

Barca je uistinu raj kad je o vintage odjeći I namještaju riječ. Već sam pisala o Encantsu, buvljaku koji je otvoren čak pet dana u tjednu, a jednom mjesečno impresivni prostor željezničkog kolodvor Franca postaje najveća second hand platforma koju su naše oči vidjele.

Fascinantno je to kako su ovdje javne ustanove multifunkcionalne odnosno kako ih se ne koristi samo za njihovu prvobitnu namjenu. Zamislite da Glavni kolodvor u Zagrebu postane flea market kojem su kulisa vlakovi. Slično je I s Muzejom suvremene umjetnosti u kojem se ljeti odvija Sonar (btw Sonar ovoga ljeta slavi dvadesetu godišnjicu postojanja, pa ukoliko glazba zauzima visoko mjesto na vašoj ljestvici prioriteta imajte na umu da je to svakako dobar timing za planiranje putovanja u Gaudijev grad), na glavnoj tržnici Boqueriji raznorazni jamovi itd.

Nakon kvalitetnog shoppinga (naime dok ovo pišem perilica rublja nam upravo vrti tri vintage Burberry komada (sve zajedno 38 eura) koja ćete uskoro vidjeti nekoj od kombinacija) valja zamastiti brk što ovdje nije ni najmanji problem I to za vrlo pristojnu svotu novca. Cucine Mandarosso, mali talijanski restorančić s burratom koja je ravna orgazmičkom iskustvu je svakako za preporuku, a blagoslovio ga je i sam Mate Janković za svog zadnjeg boravka u Braceloni. No, kao I svugdje u svijetu, tako I ovdje brk se najbolje masti po kućama. Još uvijek mi se teško odlučiti koja je moj favorit; ona mojih bivših cimera Gaizka I Xufa čije baskijske specijalitete noću sanjam ili meksikanca Frasca koji sprema najbolju paellu na svijetu. Sve što Frasco spremi, kasnije se zalijeva s meksičkom rakijom simboličnog naziva Hijo de puta.


Barcelona puca po šavovima od fora uređenih barova. Svaki ima neku svoju priču, a osim u stari dobri grunge bar Nevermind, u posljednje vrijeme najviše zalazimo u ulice Merce I Ample iz kojih izdvajam Son Ritu, trash bar koji ćete lako prepoznati po srcolikom zaslonu na ulazu prepunom Barbikinih glava, na čijem plafonu ima više cipela negoli u svim našim I vašim ormarima zajedno.

Upravo je ovdje Marijana otkrila Frangelico, talijanski liker od lješnjaka koji je službeno proglasila najboljom kapljicom rakije koju je probala u svom životu.

I na kraju pomolimo se da ovakvih sestrinskih druženja bude što više i što češće. Bila je to još jedna crtica iz Barce. A sada jedna mala digresija. Fashion.hr Style Community objavio je koje su tete iskakale iz paštete po svojim modnim eskapadama u 2012. godini. Tko bi rekao da se modni cirkus zvan ModaKomoda svidio tolikima. Hvala lijepa svima koji su glasali i moram priznati da mi godi.