KONZULTACIJE NA PANTOVČAKU

Šestoro manjinaca i dalje uz koaliciju Hrvatska raste

15.12.2015 u 15:47

Bionic
Reading

Šestoro izabranih zastupnika nacionalnih manjina i na trećem je krugu konzultacija o mandataru Vlade kod predsjednice Republike Kolinde Grabar-Kitarović potvrdilo da preliminarnu potporu daju koaliciji Hrvatska raste

Potpredsjednik SDSS-a Milorad Pupovac predsjednici je kazao da nisu promijenili stajalište te čekaju rasplet događaja između dviju koalicija (Hrvatska raste i Domoljubne kolaicija) i Mosta. "Kod podrške koaliciji Hrvaske raste i potpisa za sazivanje i konstituiranje Sabora ostajemo. Čekat ćemo kakav će biti rasplet, a onda ćemo se naći s ostala četiri zastupnika nacionalnih manjina i gledati kakvu ćemo poziciju imati prema onome što bude rezultat raspleta", rekao je.

Pupovac: Ključ rješenja drži Most

Pupovac je ustvrdio da 'ključeve rješenja' političke krize drži Most, i to dvojako. "Drže ključeve hoće li se formirati većina i hoće li se s formiranjem te većine osigurati volja naroda preko političkih stranaka i lista, ili će ta volja biti delegirana nekome koga narod ne poznaje i koga narod nije birao", rekao je.

Naglašava da je zastupnicima manjina važno da se formira stabilna politička većina koja će biti demokratska po svojem profilu, i iza koje neće biti nikakvih skrivenih političkih agendi, i iza koje neće biti nitko tko će utjecati na političku većinu i politiku Vlade mimo onoga što su programi stranaka i što je usuglašeno političkim programima.

Novinare je zanimalo kako će se "klub šestorice" manjinskih zastupnika ponašati ako se uspije formirati saborska većina, a premijer ne bude osoba koja je dobila legitimitet na izborima, odnosno je li to za njih "nepremostivo". "Nismo mi Most da bi bilo nepremostivo. Nama je jako važno, ako do toga dođe, o kojoj se osobi radi. Bitan je politički profil te osobe", kazao je te dodao da se ne žele praviti Toše, kao što to neki čine mjesecima. "Da se ne pravimo Toše, ako tako smijem reći. Kao što se neki mjesecema prave –' reforme, reforme, nema ideologije', a svi znamo da je ima", kazao je.

Ta eventualna osoba, nastavlja Pupovac, mora biti dovoljno poznata, provjerena, kredibilna i mora ju karakterizirati mogućnost komunikacije u iznimno složnim odnosima između različitih političkih opcija i očekivanja građana.

Radin: približava se trenutak novih izbora

Zastupnik talijanske nacionalne manjine Furio Radin novinarima je nakon konzultacija na Pantovčaku rekao da je predsjednici Republike kazao kako se "približava trenutak kad će trebati novi izbori".

Zastupnik romske te 11 drugih nacionalnih manjina, Veljko Kajtazi potvrdio je potporu koaliciji kojoj je na čelu SDP, a na upit što ako HDZ i Most formiraju Vladu kazao je novinarima da će "odgovor na to dati prilikom drugog susreta ". Zastupnik češke i slovačke nacionalne manjine Vladimir Bilek rekao je da ostaje kod preliminarne potpore SDP-ovoj koaliciji Hrvatska raste. "Svi znamo da se ključ nalazi u rukama Mosta i očekujemo da preuzmu odgovornost i da na neki način vidimo što će se dalje događati", dodao je. Da podržava SDP-ovu koaliciju Hrvatska raste rekao je i zastupnik mađarske nacionalne manjine Šandor Juhas.

'Stav ne mjenjam i ostajem tamo kako smo se dogovorili – podržavamo koaliciju Hrvatska raste i premijera Zorana Milanovića", rekao je.

Zastupnica albanske nacionalne manjine Ermina Lekaj Prljaskaj ostaje kod svog ranijeg izrečenog stava da će potporu dati onome tko osigura potrebnu većinu.