UHODANA MREŽA

Šestorka prevarila 58 osoba za tri milijuna kuna

14.01.2011 u 18:53

Bionic
Reading

Vrlo složeno višemjesečno kriminalističko istraživanje riječkih policijskih službenika okončano je uhićenjem šestoro hrvatskih državljana koji su se na prevaru čak 58 Hrvata domogli najmanje tri milijuna kuna

Iako se radi o kaznenom djelu prevare u kojem je oštećen velik broj ljudi i znatnom novčanom iznosu, organizirana šestorka neće biti privedena, već će se postupak protiv njih voditi na Općinskom sudu u Rijeci redovnim putem, kojem je PU primorsko-goranska podnijela posebno izvješće.

U policijskom priopćenju stoji da je istraga provedena u suradnji s drugim policijskim upravama u Hrvatskoj te da je dosad utvrđeno da je šestoro hrvatskih državljana, starosti od 30 do 60 godina, s područja Zagreba, Osijeka, Rijeke, Crikvenice, Požege i Pule, prevarilo 58 hrvatskih državljana.

Prevare su počinili u razdoblju od kolovoza 2009. do rujna 2010. na način da su, dovodeći žrtve u zabludu lažnim obećanjima o odobravanju kredita, uzimali novčane iznose u visini od jedan posto obećanog kredita. Od žrtava su tako na prevaru uzimali novčane iznose od 1.000 do 30.000 eura. Policija je utvrdila da su tako protupravno prisvojili najmanje tri milijuna kuna, a da kredite oštećenima nikada nisu isplatili.

Neslužbeno doznajemo da je dobro uigrana šestorka, među kojima ima i ženskih osoba koje su očito dobro manipulirale ljudima, izradila svu dokumentaciju, pa čak i internetsku stranicu lažne švicarske banke, koja će im, uvjeravali su građane, odobriti kredit tek kada uplate jedan posto od ukupnog iznosa željenog kredita. Tada je, nažalost, već bilo kasno. Prevarante više nikad nisu vidjeli niti im je kredit odobren, no policija im je, srećom, ipak stala na kraj.