HGSS U AKCIJI SPAŠAVANJA

Šest belgijskih izviđačica nestalo planinareći na Platak

platak

platak

Izvor: Pixsell / Autor: Nel Pavletic/24sata

Sinoć iza 22 sata HGSS Rijeka zaprimila je dojavu o nestanku šest belgijskih izviđačica koje su se tijekom planinarenja odvojile od svoje grupe i izgubile

U četvrtak tijekom dana grupa od oko 25 izviđača iz Belgije uputila se iz Dražica na Grobniku u smjeru Platka. Tijekom uspona, šest osoba u dobi od 20-ak godina odvojilo se od grupe. Kako nisu bile adekvatno opremljene (neprimjerena odjeća, obuća i bez rasvjete) ubrzo su izgubile put, piše Slobodna Dalmacija

Za to vrijeme glavna skupina služila se za napredovanje kartom koju su imali, a koja ih je oko 22 sata dovela na streljanu Frkaševo na Grobniku (5km zračne linije i oko 800m visinske razlike udaljeno od Platka). Tamo ih je u mraku dočekao pripadnik Hrvatske vojske na straži i odmah obavijestio nadležne pa je tako obavijest da u grupi nedostaje šest osoba preko Centra 112 proslijeđena HGSS Rijeka.


Svi članovi Stanice stavljeni su u pripravnost dok se mobitelom pokušavalo stupiti u kontakt s izgubljenima i locirati ih. Prema informacijama koje su preko telefona dobivene od izgubljene grupe, potraga se usmjerila iz smjera Platka prema Dražicama. Nažalost, zbog mraka i loše karte pokazalo se da je grupa daleko od lokacije koju su objasnili. Oko 2.20 sati članovi HGSS Rijeka locirali su glasovima šest izviđačica u pješčari nedaleko Dražica na Grobniku pa je još jedna uspješna akcija spašavanja sretno završena.

Iako uzrok gubljenja ne leži samo u nedovoljno kvalitetnom zemljovidu i neovisno o ovoj intervenciji, kako bi se izbjegle ovakve ili još gore situacije, HGSS Rijeka u sklopu projekta kartografije HGSS uskoro kreće s izradom novog zemljovida Grobničkih Alpi u zaleđu Rijeke, priopćio je HGSS.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!