POP UP

Serije koje su se oduprle otkazivanju

10.07.2010 u 12:18

Bionic
Reading

Kako ne postoji neki normalan hrvatski termin za ovaj fenomen - engleski naziv za ovo je 'uncancelled' -, nazovimo ih jednostavno serijama koje su se, unatoč lošoj gledanosti i odlukama producenata, oduprle otkazivanju


Primjera je malo, no rijetko je koji slađi od najrecentnijeg, 'Futurame'. Kultnu znanstvenofantastičnu seriju kreirao je Matt Groening, autor Simpsona, no nije bila ni blizu toliko uspješna. Četiri sezone između 1999. i 2003. emitirale su se na Foxu prije nego je otkazana, kao što to obično biva, zbog loše gledanosti. Tome je kumovao maćehinski odnos matične mreže koja ju je selila kroz termine te odgađala epizode zbog sportskih i inih događaja.
Povratak koji je uslijedio bio je postupan - od repriziranja na kabelskim mrežama Cartoon Networku i Comedy Centralu, do konačnog povratka na male ekrane, krajem prošlog mjeseca, i to nakon dugih sedam godina čekanja. Između toga snimljena su četiri filma namijenjena direktnoj distribuciji na DVD-u, iako se Bender i kompanija nisu najbolje snašli u dugometražnom formatu.
Nove epizode 'Futurame' moći ćete pratiti na tjednoj bazi do početka rujna, a zasad su ugovorene po dvije sezone od dvanaest epizoda.
Sličnih primjera nema mnogo, izdvojili smo sedam najzanimljivijih:

Baywatch
Možete li vjerovati da nam je NBC umalo uskratio gledanje grudi kako veselo skakuću po plažama Santa Monice i Havaja u slow motionu, kao i bezvremenskog mačo frajeraDavida Hasselhoffa? Zbog bankrota studija koji ga je producirao te slabe gledanosti, NBC je otkazao 'Baywatch' nakon prve sezone 1990. godine. Dom je našao na manjim televizijskim postajama, s vremenom sakupio 243 epizode, dva TV filma i kratkotrajni spin off te postao službeni nositelj Guinnessovog rekorda najgledanije televizijske serije sa preko milijardu gledatelja po epizodi diljem svijeta.

Dr. Who
Još jedna serija za Guinnessa, ovog puta radi se o najdugovječnijoj SF seriji svih vremena. Povijest kaže da se britanska kultna serija emitirala između 1963. i 1989. Slijedi pauza do 2005. kada je Doktor uspješno reanimiran, uz jedan neuspjeli pokušaj 1996. u obliku televizijskog filma.

Family Guy
Tri sezone Fox je seriju 'Family Guy' premještao kroz raspored, da bi ga konačno otkazao 2002. Kombinacija dobre prodaje DVD-ova i organizirane kampanje obožavatelja rezultirala je povratkom tri godine kasnije. Danas je to jedna od najgledanijih serija u SAD-u, a kreator Seth MacFarlane napravio je još dva gotovo identična spin offa, 'American Dad' i 'The Cleveland Show'.

JAG, Stažist, Medij, Southland
Ovi relativno svježi primjeri imaju zajednički nazivnik - odrekao ih se NBC. Ista ona mreža koja je u netom završenoj sezoni imala velike probleme s popunjavanjem rasporeda zbog loših odluka koje su im se obile o glavu. 'JAG' su otpisali nakon samo jedne sezone, da bi ga preuzeo CBS, nagomilao 10 sezona plus spin off 'NCIS', trenutno najgledaniju seriju u SAD-u. Istini na volju, prije toga se CBS zeznuo, prepustivši pilot 'Zakona i reda' NBC-ju koji je ga je vrtio 20 sezona te od njega napravio cijelu franšizu.

Jericho
Ova serija primjer je da peticije i akcije obožavatelja koji put urode plodom. Kao referenca na finale prve sezone, obožavatelji su CBS-u poslali 20 tona kikirikija te izborili

drugu sezonu od sedam epizoda. Nije poznato što je CBS napravio s tolikim kikirikijem, nadamo se da su barem usrećili slonove u najbližem zoološkom vrtu.

Zvjezdana vrata SG1

Treći Guinnessovac na listi. Deset sezona u komadu, najdugotrajnija uzastopna SF serija. Kabelski Showtime emitirao ju je kroz prvih šest sezona, no potom odlučio da mu više nije isplativ. Otkupio ga je SciFi Channel za 150 milijuna dolara te potom napravio još dva spin offa.

Zvjezdane staze
Danas je ovo najpoznatija i najveća televizijska franšiza, a tko zna kako bi stvari izgledale da je originalna serija otkazana nakon dvije sezone, kako je NBC planirao (primjećujete li podudarnost?). Treću sezonu osigurali su obožavatelji velikom kampanjom slanja protestnih pisama, no emitirala se u famoznom terminu smrti petkom, pa četvrtu sezonu nije doživjela. Veterani ove kampanje danas zasigurno mlađim naraštajima poručuju nešto u stilu 'Lako vama, u mojim danima nismo imali te vaše internete...' Interneti nisu pomogli novoj generaciji nakon što je posljednja serija, 'Enterprise', bila otkazana 2005.