TERORIZAM U SOMALIJI

Serija eksplozija odnijela 11 života

02.01.2014 u 07:48

Bionic
Reading

Najmanje 11 ljudi je poginulo, a 17 je ranjeno u eksplozijama triju bombi ispred hotela Jazira u glavnom somalijskom gradu Mogadišuu, javljaju u srijedu agencije, ističući da su bombe eksplodirale unutar jednog sata te da spomenuti hotel rado posjećuju vladini dužnosnici.

Prema izvorima snaga sigurnosti, dvije su bombe eksplodirale jedna za drugom, dok je treća detonirana sat kasnije. Također, najmanje jedna eksplozija djelo je bombaša samoubojice, dodaju isti izvori.

Hotel Jazira se nalazi u jednom od najčuvanijih i čvrsto utvrđenih dijelova grada, a ovaj je napad pokazatelj s kojim se izazovima suočava predsjednik Hasan Šeik Mohamud. Nakon što je prošle godine izabran za predsjednika, mnogi su to pozdravili, izražavajući nadu da će njegov izbor pridonijeti okončanju sukoba koji traje već dva desetljeća. No, opstanak vlade uvelike ovisi o 18.000 pripadnika afričkih mirovnih snaga.

Za sada nitko nije preuzeo odgovornost za eksplozije, no islamistička pobunjenička skupina al Shabaab je u posljednje dvije i pol godine izvela niz napada u glavnom gradu. Bombaši samoubojice iz skupine al Shabaab su prošle godine izveli napad na spomenuti hotel.

Premijer Abdiweli Šeik Ahmed je za 2014. najavio 'jačanje somalijskih snaga sigurnosti i eliminaciju ekstremista'.