IZ DUBOKOG SVEMIRA

Senzacionalan video obilaska Mjeseca oko Zemlje

07.08.2015 u 15:17

Bionic
Reading

Američka svemirska agencija (NASA) ovih je dana objavila prvu video snimku u povijesti koja prikazuje obilazak Mjeseca oko Zemlje zabilježen iz dubokog svemira

Spektakularan zapis napravljen je s letjelice Deep Space Climate Observatory (DSCOVR) udaljene oko 1,6 milijuna kilometara, koja istražuje solarne vjetrove i snima površinu našeg planeta.

Budući da je Mjesec nedavno ušao u vidno polje njezine kamere, na zapisu se prvi put vidi kako putuje po svojoj orbiti okrenut stražnjom stranom koja se nikada ne vidi sa Zemlje.

'Iznenađuje koliko je Zemlja puno sjajnija od Mjeseca', rekao je Adam Szabo, znanstvenik koji radi na projektu DSCOVR.

'Naš planet je u mračnom svemiru u usporedbi s površinom Mjeseca uistinu blještavo tijelo', dodao je.

Kao i mnogi drugi sateliti brojnih drugih planeta, Mjesec je zbog plimnih sila postupno usporio svoju rotaciju do brzine koja je točno tolika da je prema Zemlji uvijek okrenut istom stranom.

Udaljeniju stranu, koja se ponekad krivo naziva tamnom stranom, nemoguće je vidjeti sa Zemlje. Njezine prve snimke zabilježila je ruska letjelica Luna 3 1959. godine.

Danas znamo da je ta strana bitno drugačija od one koju vidimo sa Zemlje. Na njoj nema tamnih ravnica koja nazivamo morima koje su nastale kada je lava ispunila kratere nastale u kozmičkim sudarima. Ona je znatno neravnija - prepuna je planina i kratera.

Znanstvenici pretpostavljaju da je ova razlika posljedica činjenice da je čvrsta kora Mjeseca na udaljenijoj strani dva puta deblja nego na bližoj. Uzrok tome je toplinsko zračenje koje je prema bližoj strani isijavala vruća Zemlja u ranim danima svoje povijesti. Ono je bližu stranu puno duže održavalo u rastopljenom stanju.

Fotografije od kojih je napravljen video zabilježila je 16. srpnja kamera Earth Polychromatic Imaging Camera (EPIC) u razdoblju od pet sati.