TISUĆE NA ISPRAĆAJU

Senator Kennedy pokopan na groblju Arlington

30.08.2009 u 10:28

Bionic
Reading

Američki senator Edward Kennedy pokopan je u subotu predvečer na Nacionalnom groblju Arlington, u predgrađu Washingtona, na privatnoj službi održanoj nakon svečanog posljednjeg ispraćaja u Bostonu i molitve ispred zgrade Kongresa na Capitol Hillu

Pripadnici počasne garde američke vojske donijeli su Kennedyjev lijes prekriven američkom zastavom na grobno mjesto na brežuljku blizu grobova njegove ubijene braće, bivšeg predsjednika SAD-a Johna F. Kennedyja i senatora Roberta Kennedyja.

Kardinal Theodore McCarrick, blizak prijatelj Edwarda Kennedyja, vodio je kratki pogrebni obred, kojem je prisustvovalo dvadesetak članova obitelji Kennedy i potpredsjednik SAD-a Joe Biden. Pogreb, započet u sumrak, završio je po mraku, ispaljivanjem počasnih plotuna.

Grob će obilježavati jednostavni bijeli križ i mala mramorna ploča s natpisom 'Edward Moore Kennedy 1932-2009', kao i na grobu Roberta Kennedyja.

Prije pogreba na Arlingtonu, pogrebna kolona se na putu iz zračne baze Edwards zaustavila na senatskoj strani Capitola, gdje je Kennedy proveo 47 godina.

Na stepenicama Capitola okupilo se oko tisuću građana, a još 4000 na platou ispred zgrade, kako je objavila policija. Među njima su bili i neki senatori, kongresnici i članovi osoblja Kongresa. Tisuće okupljenih ujedinile su se u molitvi i pjevanju svečane pjesme 'America the Beautiful'.

Na posljednjem ispraćaju i misi zadušnici u Bostonu, u rimokatoličkoj bazilici Naše Gospe od Vječne Pomoći, Kennedyju je odana počast kao političkoj ikoni, čovjeku kojeg su tragedije i povijest pozvali da produlji obiteljsko nasljeđe i bude mentor budućim naraštajima Kennedyjevih.

Predsjednik Barack Obama na ispraćaju je održao posmrtno slovo u kojem je rekao da je Kennedy bio 'nadahnjujuća figura političkog života Amerike, koja nije dopuštala da mu strančarenje pokvari humanost'.

'Ono što ćemo pamtiti su njegova povijesna postignuća, ono što će nam nedostajati je njegovo veliko srce', rekao je Obama.

Prije predsjednika u bazilici su govorila i senatorava dva sina Edward Jr. i Patrick, koji su kazali da će oca pamtiti kao obiteljskog čovjeka koji je volio rasprave za obiteljskim stolom i strastvenog čovjeka koji je tražio da se život živi energično i u svoj punini.

Među 1500 okupljenih na posljednjem ispraćaju, Kennedyju su počast odali i bivši predsjednici SAD-a George W. Bush, Bill Clinton i Jimmy Carter sa suprugama.

Na ispraćaju su bili i senatori iz obje stranke, direktor CIA-e Leon Panetta, sudac Vrhovnog suda Stephen Breyer, crnački pastor i aktivist Jesse Jackson, pjevač Tony Bennett i glumac Jack Nicholson. Među umjetnicima koji su dali glazbeni prilog događaju bili su tenor Placido Domingo i čelist Yo-Yo Ma.

Senator Edward Kennedy umro je utorak u dobi od 77 godina od tumora na mozgu, koji mu je dijagnosticiran prije 15 mjeseci.