'PREKIPJELO' IM JE

Seljaci bi na izbore i žele kontrolirati jedno ministarstvo

22.07.2016 u 12:55

Bionic
Reading

Seljačkim liderima je 'prekipjelo' pa su se okupili oko Nezavisnih hrvatskih seljaka (NHS), s kojima planiraju izići na izbore u deset izbornih jedinica. Na takav postupak natjeralo ih je stanje u poljoprivredi i na selu. Uvjereni su u podršku birača, posebice poljoprivrednika, jer će liste u njihovim glavnim izbornim jedinicama, četvrtoj, petoj, šestoj i drugoj, nositi već prepoznatljiva imena seljačkih vođa. Očekuju čak nekoliko zastupničkih mandata, a smatraju se i poželjnim koalicijskim partnerom

'Već su nas neki zvali na dogovore, ali još ništa nije definirano. Najvjerojatnije ćemo s nekim ići u koaliciju. Najpoželjniji smo kod Živog zida, no zvale su nas još dvije stranke, od kojih je jedna velika i jaka. O imenima neću za sada govoriti', tajnovit je Mato Mlinarić, predsjednik Nezavisnih hrvatskih seljaka.

Za potencijalne koalicijske partnere imaju samo jedan uvjet - da dobiju resor poljoprivrede jer ga žele kontrolirati zajedno s ruralnim razvojem. Imaju kandidata za ministra, ali s njegovim imenom, također, za sada ne izlaze u javnost. 

'Imamo kandidata za ministra, jakog čovjeka. Ako ćemo kreirati poljoprivrednu politiku, taj će čovjek biti naš ministar', objašnjava Mlinarić. Politički angažman poljoprivrednika do sada je podržala 21 seljačka udruga. U glavnim izbornim jedinicama, na koje pucaju, nositelji će biti seljačke vođe i oni, kažu, koji nešto znače u poljoprivredi.

'Naše glavne izborne jedinice su četvrta, u kojoj će biti Petar Pranjić, petu će predvoditi Zdravko Dukić, šestu Stjepan Kunovec, u drugoj ću biti ja', otkriva za tportal prvi čovjek NHS-a, kojemu se posljednjih tjedan dana, otkada se počelo govoriti da će na izbore, javlja puno ljudi iz HSS-a. Među njima, napominje, ima i zvučnih imena, a imaju čak nagovještaja kako bi im prešle i cijele organizacije. O svemu bi se ipak više moglo znati idućeg tjedna.

'Podrška naroda je velika i zbog toga smo se odlučili politički aktivirati. Stvorena je velika kritična masa i pritisak koji je bio još prethodnih redovnih izbora, ali smo mislili da tada nije bio pravi trenutak za nas', poručio je Mlinarić.