crna statistika

Selak Raspudić: Statistika o nasilju u obitelji je poražavajuća

22.09.2023 u 12:13

Bionic
Reading

Povodom Nacionalnog dana borbe protiv nasilja u obitelji, predsjednica saborskog Odbora za ravnopravnost spolova Marija Selak Raspudić upozorila je u petak da MUP-ova statistika i dalje pokazuje poražavajuće rezultate tj. 10 postotno povećanje kaznenog djela nasilja u obitelji

Slučajevi teškog ubojstva u pokušaju povećani su 60 posto, bilježi se 20 postotno povećanje tjelesnog ozljeđivanja u odnosu na prvih šest mjeseci 2022. te 27 postotno povećanje teških tjelesnih ozljeda. Prijetnje su povećane za 17 posto, a nametljivo ponašanje za 57 posto, rekla je Selak Raspudić u izjavi novinarima.

Selak Raspudić: Uzroke nasilja treba tražiti dublje i ranije

Upozorila je da nasilje u obitelji, pogotovo najtežih djela, još uvijek nije suzbijeno. "Stoga se očekuje i snažniji institucionalni odgovor", poručila je.

Selak Raspudić je istaknula da bi bilo korisno predočiti temeljitu analizu izricanja kazni, jer je zakonodavni okvir jedno, a praksa izricanja kazni nešto drugo.

"Građane zanima imaju li kazne odvraćajući efekt", dodala je. S obzirom na to da je 50 posto kazni izrečeno za najteža kaznena djela ispod zakonskog minimuma, rekla je da treba promotriti i sudsku praksu i svega što se uzima kao olakotna okolnost pri izricanju kazni..

Jedino ravnopravnost obaju spolova jamči jednaki pristup svima u društvu i posljedično rješavanje problema u obitelji, istaknula je.

Dodala je i da se izdvaja podatak da je kod gotovo 75 posto počinitelja najtežih kaznenih djela nasilja u obitelji sud izrekao mjeru i obavezu liječenja od ovisnosti ili određenih psihičkih problema.

"To pokazuje da uzrok treba traži mnogo dublje i ranije", ocijenila je.

"Ako je poznato da su muškarci pet puta više ovisnici od žena, bilo da se radi o drogama ili alkoholu, treba animirati sve društvene mehanizme kako bi se otkrio uzrok tih problema da bi se posljedično dramatično loš broj slučajeva nasilja u obitelji. U tome je potrebna suradnja i angažman obaju spolova", poručila je.

Udruge: Strateški pristup u borbi protiv nasilja

Odgovarajući na novinarski upit rekla je da zakonodavni okvir nije ključno rješenje problema nasilja u obitelji, jer su predviđene kazne već sada jednake onima predloženima izmjenama zakona, i ne nudi se novo rješenje. Uputila je na znanstvene analize i istaknula da je potreban sustavan pristup kroz edukaciju sudaca da se provjeri u praksi jesu li kazne previše blage u odnosu na kazneno djelo.

Nužno je, kaže, razraditi sustav prevencije koji ide mnogo dublje i dalje, kako bi se obuhvatio širi spektar uzroka koji pridonose nasilju u obitelji prije nego što eskaliraju.

Iva Ćatipović iz Udruge SOS Rijeka smatra da je potreban strateški pristup borbi protiv nasilja u obitelj i nad ženama te dodala da podržavaju zakonske izmjene.

Sanja Juras iz Ženske mreže Hrvatske naglasila je da je potreban rodno osviješteni i sustavan pristup i donošenje nacionale strategije borbe protiv svih oblika nasilja nad ženama i primjenu odredbi Istanbulske konvencije te donošenje zakona koji će obuhvatiti sve oblike nasilja.