grozna nesreća

Biden: Federalna vlada će obnoviti most u Baltimoreu

26.03.2024 u 21:16

Bionic
Reading

Američki predsjednik Joe Biden najavio je da će federalna vlada platiti puni trošak obnove mosta Francis Scott Key u Baltimoreu koji se urušio u utorak nakon što je u njega udario brod

„Namjera mi je da federalna vlada plati puni trošak rekonstrukcije tog mosta te očekujem da će me Kongres podržati”, rekao je Biden u Bijeloj kući.

Veliki teretni brod s kontejnerima udario je u most dok je napuštao Baltimore rano u utorak, nakon čega su automobili i ljudi propali u rijeku te je zatvorena jedna od najprometnijih istočnih američkih luka.

Spasioci su izvukli dvoje preživjelih, od kojih je jedna osoba hospitalizirana, a potraga za drugima u hladnoj vodi rijeke Patapsco traje.

„Znam da u tim okolnostima svaka minuta djeluje kao vječnost”, rekao je Biden onima koji i dalje čekaju informacije o bližnjima nestalima u nesreći.

  • +6
Pogledajte kako je most Francis Scott Key u Baltimoreu izgledao prije nesreće Izvor: Profimedia / Autor: Brendan Smialowski / AFP / Profimedia

Biden je naglasio da je operacija potrage „najviši prioritet”. Sudar broda s mostom nazvao je „groznom nesrećom”.

Upitan zašto će vlasti platiti obnovu iako je za nesreću kriv operater broda, američki predsjednik je rekao kako ih ne žele čekati.