KONAČNI PAD ALFE I OMEGE HDZ-A

'Šeksov kraj ovisi o mudrosti Jadranke Kosor'

28.10.2010 u 14:41

Bionic
Reading

Svim stvarima dođe kraj, pa čak i onima koji nam se, po svim kriterijima, čine vječnima. HDZ-ov ‘pater familias’ Vladimir Šeks s nekoliko je posljednjih istupa hrvatskoj javnosti jasno dao znanja kako doživljava parlamentarnu demokraciju koju je svojevremeno gradio

Ma koliko da su noćas u Saboru njegove zastrašujuće najave ukidanja najjače oporbene stranke pokušavali pod tepih gurnuti Jadranka Kosor i Andrija Hebrang, Vladimir Šeks definitivno nije bilo tko. Gotovo da nema važnijeg političkog

i zakonskog rješenja koje Vladimir Šeks nije barem amenovao, a nerijetko je i sam pisao tekstove zakona, pa čak i Ustava. U odabiru samog vodstva najjače hrvatske stranke u više je navrata odigrao ključnu ulogu, ali nikad se nije gurao do samog vrha, nego je radije vukao konce iz pozadine. I, gle čuda, hrvatsko pravosuđe, od Ustavnog suda prema nižim sudovima, uvijek nekim čudom daje za pravo Šeksovim pravnim tumačenjima.

Njegovi učestali ex cathedra obračuni s neistomišljenicima, ali i donedavno visokim Vladinim dužnosnicima koji ga otvoreno optužuju da 'u malom džepu' ima cijelo hrvatsko pravosuđe, puno više govore o samom Šeksu i njegovom doživljaju trodiobe vlasti nego o onima koji ga prozivaju. Šeksov lik i djelo u posljednje vrijeme možda najbolje opisuje stih iz ‘Nedjeljnog komentara’ Johnnyja Štulića: ‘Tko ne misli ovako, taj kleveće i laže.’

Je li Šeks čak i HDZ-u postao prevelik teret? Je li njegova jučerašnja prijetnja ukidanjem parlamentarne demokracije, što njegova izjava o zabrani SDP-a efektivno i jest, previše čak i za klijentelistički orijentiranu stranku kao što je HDZ? I ako jest, tko se to u Hrvatskoj može obračunati s Vladimirom Šeksom?

Politički analitičar Višeslav Raos smatra da se Šeksova era ipak primiče svom kraju. No, pitanje je tko može politički umiroviti jednog od najutjecajnijih ljudi u hrvatskoj politici.

'Njegovo vrijeme je svakako pri kraju. No, to će ovisiti o mudrosti Jadranke Kosor prilikom slaganja izbornih lista. Od njega je teško očekivati da će se sam povući. Šeks vjerojatno misli da je pun energije', smatra Raos i pojašnjava u čemu je zapravo problem sa Šeksom.

'Svi mi znamo neke detalje o njemu, ali ono o čemu je pravi problem, ono što svakog trenutka izvire iz njega, to su dvije stvari: prva je da si na temelju svojih prijašnjih zasluga uzima za pravo raditi ono što drugima ne bi dao za pravo i tako, na primjer, ispada da jedini Šeks ima ekskluzivno pravo tumačiti Ustav RH. Druga stvar je da se ponaša kao da je u nekim situacijama jednostavno primoran prekršiti pravila kojih se načelno drži. To je stav osobe koja je zgurana uz zid i, eto, jednostavno mora odgovoriti, makar taj odgovor bio jako ružan. Konkretno, Šeks je jučer rekao ono što je Račan početkom 90-ih rekao o HDZ-u – da je stranka opasnih namjera i da bi mogao doći na udar institucija jer je rušilački pokret', kaže Raos.

Kako bi se to Jadranka Kosor u konačnici mogla zaista riješiti tereta zvanog Vladimir Šeks i je li to uopće realno očekivati?

'Mislim da to nije realna opcija, ali to bi bilo prava promjena u HDZ-u. Premijerka bi to mogla napraviti samo ako uspije stvoriti kritičnu masu u Predsjedništvu HDZ-a. Mislim da velike promjene u HDZ-u možemo očekivati tek nakon izbora, što će opet ovisiti o njihovom ishodu', zaključuje Raos.