CARSTVO ČULA

'Seksistička' reklama uklonit će se iz Poreča

18.11.2014 u 20:49

Bionic
Reading

Nataša Vajagić, voditeljica projekata u Centru za građanske inicijative Poreč, obavijestila je medije da je u tom istarskom gradu osvanula šovinistička reklama za lokalni restoran. Na jumbo plakatu prikazana je žena u raskopčanoj košulji i halterima dok oko nje za stolom sjede trojica muškaraca pred kojima je poslužena riba te u ruci drže čaše vina. Iznad fotografije je natpis na engleskom koji u prijevodu znači 'Osjeti Poreč svim svojim čulima'

'Žena stoji pred muškarcima u pozi kao da im se nudi', a 'natpis sugerira da se u Poreču osjetilima može osjetiti riba, vino i žena', upozorila je Nataša Vajagić.

'Ovom seksističkom reklamom ženu se dovodi u podčinjeni položaj', ustvrdila je Vajagić dodajući da se reklamom krši Zakon o ravnopravnosti spolova, čl. 16 (2), kojim je zabranjeno javno prikazivanje i predstavljanje žena i muškaraca na uvredljiv, omalovažavajući ili ponižavajući način, s obzirom na spol i spolnu orijentaciju.

Nadalje, 'stječe se dojam da se u ponudi restorana, uz jelo i piće, nude i žene za seksualne usluge što je zapravo trgovanje ljudima, koja je također zakonom zabranjena (Kazneni zakon, članak 106)'.

Nataša Vajagić prijavila je sporni plakat pravobraniteljici za ravnopravnost spolova Višnji Ljubičić te u Centru za građanske inicijative Poreč očekuju njezino očitovanje.

Vlasnik restorana: Uklonit ćemo plakat

Eduard Deković, vlasnik restorana Divino, tvrdi da reklama nije šovinistička, čak ni napadna. Najavljuje da će plakat ukloniti, ali isključivo zbog molbe iz obiteljskog kruga djevojke koja je prikazana na njemu, iako je ona, prema njegovim saznanjima, potpisala ugovor s fotografima.

'Reklama bi bila uklonjena već jučer da nije bilo kiše. Ovako, maknut ćemo je sutra', rekao je Deković komentirajući da bi se po kriterijima onih koji se žale na ovaj plakat u cijeloj Hrvatskoj morale ukloniti desetine sličnih reklama, i to ne samo onih printanih.