INVESTICIJE IZ EMIRATA

Šeik će obnoviti i zgradu Generalštaba u Beogradu

09.08.2013 u 15:32

Bionic
Reading

Srpski ministar Mlađan Dinkić najavio je da će u nedjelju, 13. siječnja potpisati ugovor o zajedničkom ulaganju Srbije i emiratske tvrtke Al Dahra u poljoprivredu, javlja srpski portal B92

'U nedjelju potpisujemo prvi ugovor s Al Dahrom, koja će postati većinski vlasnik osam srpskih poljoprivrednih kombinata, među kojima je i '7. juli'', rekao je Dinkić za Blic, a prenosi srpski portal B92

Prema njegovim riječima, Srbija će imati udio od 20 posto vlasništva u tim poduzećima, a arapska kompanija posjedovat će 80 posto vlasništva kombinata.

Dinkić je kazao će po toj osnovi srpski budžet imati priljev od 100 milijuna eura.

Srpski ministar financija i privrede uputit će se u Abu Dhabi na potpisivanje ugovora s Al Dahrom nakon današnjeg posjeta Moskvi. Dinkić je kazao da će prilikom posjeta biti konkretiziran i projekt izgradnje kompletne infrastrukture za navodnjavanje u koji će strani partneri uložiti 100 milijuna eura.

'S Razvojnom bankom Abu Dhabija ćemo krenuti u financiranje izgradnje infrastrukture za navodnjavanje i odvodnjavanje u cijeloj Srbiji, ne samo na području Vojvodine', rekao je navodeći da se o tome razgovaralo i u Beogradu.

Prema riječima Dinkića, taj fond Srbiji nudi uvjete povoljnije od onih koje daje Svjetska banka, a dio novca bi se koristio i za dugoročne kredite seljacima za kupnju opreme za navodnjavanje.

'Treći sastanak u Abu Dhabiju je ugovoren s kompanijom Mubadala, koja je zainteresirana ulagati u srpsku pamet, točnije u izgradnju nove tvornice čipova ili poluvodiča u Srbiji', istaknuo je Dinkić.

Kako je naveo Dinkić, princ prijestolonasljednik Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) šeik Muhamed bin Zajed al Nahjan izrazio je želju da uloži 150 milijuna eura u proizvodnju složenih borbenih sustava, a investitori iz Emirata zainteresirani su investirati i u Jat tehniku, jer hoće napraviti najveći centar za popravak zrakoplova.

Kako piše Mondo, Posebno je značajno, kako je istaknuoo, što postoje veliki izgledi za ulaganje iz Emirata u obnovu zgrade Generalštaba u centru Beograda koja je oštećena u NATO agresiji 1999. godine.

'Na tom mjestu će umjesto ruševine i rugla u centru grada biti eksluzivna zgrada, a Srbija će podići spomenik svima koji su stradali u NATO agresiji', naglasio je Vučić.

Ujedinjeni Arapski Emirati, kako je rekao, imaju potrebu i za medicinskim osobljem i žele da u toj oblasti suradnju s državom Srbijom, kao sigurnim partnerom.