ŽIVOT NA DALJINU

Šefu Croatia Airlinesa firma plaća 2.000 eura mjesečno za život u Nizozemskoj

Krešimir Kučko

Krešimir Kučko

Izvor: Pixsell / Autor: Marko Prpić

Iako uprava Croatia Airlinesa uz potporu premijera Zorana Milanovića ne želi popustiti u svojoj namjeri da uštedi na plaćama kabinskog osoblja tvrdeći da bi suprotno prezaduženu kompaniju koja grca u gubicima moglo dovesti do bankrota, podaci do kojih je došao Večernji list pokazuju da štednje nema kada su u pitanju troškovi šefa uprave te firme Krešimira Kučka

Podaci koje je prikupio Večernji list istražujući nizozemski život predsjednika uprave Krešimira Kučka pokazuju da mu Croatia Airlines plaća, iako radi u Zagrebu, leasing automobila, gorivo, mobitel i zdravstveno osiguranje u Nizozemskoj, kamo on redovito odlazi svaki vikend. Mjesečno za te njegove troškove CA plati oko 2.000 eura.

Kučko je do dolaska na mjesto predsjednika uprave CA bio šef predstavništva hrvatske nacionalne aviokompanije za zemlje Beneluksa i živio je u Amsterdamu, gdje je njegova obitelj ostala živjeti i kamo putuje svaki tjedan.

Croatia Airlines mu i dalje za najam automobila u Amsterdamu plaća mjesečno oko 850 eura. Primjerice, faktura na ime Krešimira Kučka od ožujka ove godine za leasing Renaulta u Amsterdamu koju je platila CA iznosi 861 euro. Usto, CA mu plaća i troškove za gorivo za taj automobil u Nizozemskoj, a ti računi dosežu i do 300 eura.

Tolik je, primjerice, iznos fakture za gorivo u Amsterdamu CA platila sredinom rujna 2012. godine kad je Kučko već sjedio u fotelji šefa te kompanije. U ožujku ove godine na gorivo je u Nizozemskoj potrošio 235 eura, a to je također podmirila CA. Sugovornici Večernjeg pak tvrde da iznosi plaćeni za gorivo upućuju na to da se automobil koristi i kad šef CA nije u Amsterdamu jer nijedan od zaposlenika u tamošnjoj poslovnici CA ne koristi službeni automobil, pa bi sve moglo upućivati na to da ga koristi njegova supruga koja i dalje živi u Amsterdamu.

Šef CA zadržao je i nizozemski broj mobitela kojim se i dalje koristi, a računi za tu uslugu kreću se od 350 do čak 1.000 eura. Tako je, primjerice, u osmom mjesecu prošle godine, dok je još formalno bio šef predstavništva u Amsterdamu, natukao telefonski račun od 1.052 eura. Račun mobitela za studeni prošle godine, kad je već bio predsjednik uprave CA s mjestom rada u Zagrebu, iznosi 840 eura. Račun njegova nizozemskog mobitela u ožujku ove godine iznosi 397 eura.

Iako je od rujna prošle godine zaposlen u Hrvatskoj, Kučko i dalje ima zdravstveno osiguranje u Nizozemskoj koje plaća – Croatia Airlines. Tako i dalje svaki mjesec hrvatski nacionalni gubitaš za svog šefa plaća 460 eura nizozemskom zdravstvenom osiguranju. Ukupno je u osam mjeseci, otkako je Kučko na čelu CA, taj državni gubitaš na nizozemske troškove – automobil, gorivo, mobitel i zdravstveno osiguranje – svog predsjednika uprave potrošio više od 100.000 kuna.

Cijeli članak pročitajte OVDJE.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!