pokrenut stegovni postupak

[VIDEO] Šefica zatvorskog sustava opisala kako im je pobjegao zatvorenik: 'Čuvari su procijenili da je zid previsok...'

20.01.2020 u 15:26

Bionic
Reading

Problem je bio u službenicima, nisu postupili kako je naloženo. Pokrenuli smo stegovni postupak, rekla je ravnateljica Uprave za zatvorski sustav Jana Špero na konferenciji za novinare. Objasnila je okolnosti bijega zatvorenika I.Đ. koji je u nedjelju nestao iz bolnice u Vinogradskoj nakon što ga je policija tamo dovela iz Remetinca jer se žalio na bolove

Bili su uz njega, provjerili prostoriju no nisu uzeli u obzir da može pobjeći i kroz prostoriju do wc-a. Nije bio vezan dok je išao u wc. Cijelo vrijeme su bili ispred vrata wc-a. Kad su primijetili da se ne vraća, ušli su u prostoriju koja se nalazi do toaleta i tamo se nalazi prozor.

Njihova procjena je bila da je zid u toj prostoriji previsok da ga čovjek njegove konstitucije može preskočiti. Preskočio ga je i pobvjegao kroz prozor te prostorije', rekla je i dodala kako stegovni postupak pokreću zbog teške povrede službene dužnosti, prenose 24 sata.

'Nije bio pod stalnim nadzorom i nije bio vezan. Za njim je raspisana tjeralica', dodala je.

Kako što smo već izvijestili zatvorenik iz zagrebačkog zatvora Remetinec koji je jutros pobjegao iz bolnice Sestara milosrdnica, nepravomoćno osuđen na četiri godine zatvora zbog krijumčarenja ljudima, već je jednom bježao policiji. Riječ je o 31-godišnjem državljaninu Srbije uhićenom prošloga lipnja na autocesti A1 u blizini odmorišta Janjče.

Tada je upravljao kombijem za koji je policija smatrala da koristi za krijumčarenje ljudi. Policijski timovi su ga u vozilima i svjetlosnim signalima pokušali zaustaviti, ali se vozač na to oglušio. Naglo je povećao brzinu i nastavio bježati autocestom u smjeru Zagreba. Pri tome je u nekoliko navrata pokušao izgurati policijsko vozilo s kolnika.

Policija ga je nakon 20-minutne potjere uhvatila nakon naplatnih kućica Lučko gdje je bila postavljena blokada. Kombijem je tada vozač prvo probio rampu i pri punoj brzini se zabio u dva policijska vozila, što ga je onemogućilo u bijegu.

Pregledom tovarnog prostora policija je pronašla 33 nezakonita migranta.