mogu raditi i unutra

Šefica Udruge ugostitelja: Napokon smo zadovoljni, ali zadovoljstvo će biti potpuno kada se smanji PDV na ugostiteljstvo. Slijede ozbiljni razgovori o noćnim klubovima

27.08.2021 u 13:27

Bionic
Reading

Otvaranje zatvorenih dijelova ugostiteljskih objekata od 1. rujna, što je danas najavio nacionalni Stožer civilne zaštite, donijelo je barem djelomično olakšanje ugostiteljima. 'Svako popuštanje mjera i svaki korak prema povratku na staro nas veseli, a posebno činjenica da ćemo moći raditi bez moljakanja državne pomoći', kazala je za tportal predsjednica Nacionalne udruge ugostitelja Jelena Tabak

Predstavnici ove udruge upravo jutros sastali su se s potpredsjednikom Vlade Davorom Božinovićem i ostalim članovima Stožera, od kojih su čuli osnovni smjer novog popuštanja mjera: već od idućeg tjedna otvaraju se zatvoreni dijelovi kafića, no noćni klubovi ipak neće moći raditi još neko vrijeme.

Sam rad svih objekata i dalje je ograničen do ponoći, a konkretne epidemiološke mjere bit će poznate u idućim danima.

Tabak je za tportal otkrila da je ovaj potez bio očekivan i de facto najavljen još prije mjesec dana.

'Na velikom sastanku turističkog sektora u Opatiji decidirano nam je rečeno da se mjere vezane uz kafiće ne mogu ublažiti zbog turističke sezone koja ima izuzetno dobre rezultate. Manji dio ugostitelja morao je trpjeti zbog toga, ali početak rujna bio je krajnji rok da im se dozvoli rad. Ne zaboravimo, oni su zatvoreni još 28. studenog prošle godine', kazala nam je predsjednica ugostiteljske udruge.

'Možemo reći da smo napokon zadovoljni, ali zadovoljstvo će biti potpuno kada se smanji PDV na ugostiteljstvo', dodaje Tabak.

Po njenim podacima, skupina caffe-barovi čini 55 posto ukupnog hrvatskog ugostiteljstva, a od toga najmanje trećina - dakle grubo procijenjeno, desetak tisuća objekata i na kopnu i na obali - nema terase i cijelo vrijeme nisu mogli raditi te je većina pokušavala preživjeti koristeći Vladine mjere. Drugima je, dakako, promet bio smanjen.

'Sada slijede ozbiljni razgovori o noćnim klubovima i o radnom vremenu', dodaje sugovornica tportala.

O pravilima ponašanja gostiju u zatvorenim dijelovima kafića tek će se razgovarati i upute će tek biti napisane, no očekuje se da će se propisati razmak između stolova, nošenje maske za osoblje i obvezna dezinfekcija.

'Provodit će se već dobro uvježbani osnovni protuepidemijski higijenski standardi', objašnjava Tabak.

Eventualno traženje covid-propusnica za ulazak u kafiće zasad, kako doznajemo, nije opcija.