OBRATILI SE DORH-U

Šefica Povjerenstva za sukob interesa Nataša Novaković: 'Ako ne intervenira Vrhovni sud, gotovi smo'

18.09.2021 u 19:23

Bionic
Reading

Nakon što je zbog odluka Upravnog suda blokiran niz postupaka Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa protiv najviših dužnosnika, poput onih u predmetima Borg ili Agrokor u slučaju premijera Plenkovića ili predmeta odlaska predsjednika Milanovića u Albaniju, to se tijelo, kako tvrdi njegova predsjednica Nataša Novaković, ne može baviti povredama načela poštenog vjerodostojnog i transparentnog obnašanja dužnosti

Povjerenstvo se obratilo DORH-u u nadi da će isti od Vrhovnog suda zatražiti preispitivanje te odluke, a Vrhovni sud može pokrenuti postupak izvanrednog preispitivanja presuda Upravnog suda, no nepoznato je hoće li to i učiniti.

Više o problemima ovog tijela otkrila je njegova predsjednica Nataša Novaković gostujući u emisiji RTL Danas. Novaković tvrdi da imaju još 200-tinjak predmeta.

'Dakle, nije poanta da mi nemamo posla. Poanta je i kakva je ovo poruka. Imate raznih predmeta, od imovinskih kartica preko zlouporabe. Međutim ovo je bio jedine, radi se o dva članka u zakonu koji su bili preventivni i koji su bili iznimno bitni', kaže Novaković.

  • +7
Sjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek

Šefica Povjerenstva očekuje da će se situacija riješiti za godinu i pol, ali upozorava kako je ovo tijelo na meti već četiri godine. 'U nekom drugom sastavu Povjerenstva ćemo moći eventualno ponovno otvarati ove predmete, u ovom zasigurno ne. Ako DORH to ne učini, ako izvanredni pravni lijek ne uputi Vrhovnom sudu to znači da smo gotovi', rekla je.

'Od kad smo na mandatu, dakle ovo novo povjerenstvo, smo na meti. Prvo smo imali radnu skupinu ministra Kuščevića, imali smo čak i presicu premijera posvećenu samo nama i odluci Povjerenstva na kojoj nam je rečeno da smo se zabili autogol i da to tako neće ići. Nakon toga imamo daljnje političke istupe, nakon toga imamo upravne sudove koji su odlučili kako su odlučili. Zašto je to tako, ne znam', kaže Novaković.