DOTLE JE DOŠLO

Šefica MMF-a: Banke nikad nisu bile opasnije

11.04.2013 u 12:50

Bionic
Reading

Europa treba rekapitalizirati, restrukturirati ili zatvoriti svoje banke u sklopu temeljitog čišćenja sustava, poručila je direktorica MMF-a Christine Lagarde ističući da je prijetnja od najvećih svjetskih zajmodavaca 'opasnija nego ikad'

Govoreći u Ekonomskom klubu u New Yorku uoči proljetnog sastanka MMF-a, Christine Lagarde rekla je da je eurozona postigla mnogo dobrih rezultata u rješavanju dužničke krize, ali da ima još posla u bankarskom sektoru.

Direktorica MMF-a dodala je da nedovoljan rad na jačanju komercijalnih banaka onemogućava vođenje prilagodljive monetarne politike koja bi omogućila davanje povoljnijih kredita klijentima.

'Prioritet mora biti nastavak sređivanja bankarskog sustava kroz dokapitalizaciju, restrukturiranje i zatvaranje banaka gdje je to potrebno', rekla je Lagarde.

Napomenula je da su mnoge banke u perifernim državama eurozone dale previše loših zajmova. 'U prevelikom broju slučajeva, od SAD-a 2008. do današnjeg Cipra, vidjeli smo što se događa kada bankovni sektor odabere brzu zaradu umjesto dugotrajne dobrobiti podržavajući poslovni model koji u konačnici destabilizira ekonomiju. Jednostavno, ne možemo imati pretkrizno bankovno poslovanje u postkriznom svijetu', rekla je Lagarde.

Lagarde ove godine ne očekuje znatno veći rast svjetske ekonomije u usporedbi s prošlom godinom.