NOVAC IZ KUTIJE SOLIDARNOSTI

Šefica katalonskog parlamenta puštena na slobodu uz 150 tisuća eura jamčevine

10.11.2017 u 17:09

Bionic
Reading

Predsjednica katalonskog parlamenta Carmen Forcadell, optužena za pobunu protiv Španjolske, puštena je u petak iz pritvora pored Madrida nakon što je za nju uplaćeno jamstvo od 150.000 eura.

Državno odvjetništvo najavilo je da se neće žaliti na odluku suda, a Forcadell je popodne krenula za Barcelonu, gdje se u subotu očekuje masovni prosvjed protiv pritvaranja katalonskih dužnosnika. Ona je do uplate jamčevine provela noć sa četvrtka na petak u pritvoru.

U pritvoru se nalazi deset osoba, osmero dužnosnika smijenjene katalonske vlade i dvoje aktivista. Šestero članova parlamenta, uključujući Forcadell, optuženo je za omogućavanje i sudjelovanje u izglasavanju nezavisne republike Katalonije 27. listopada.

Organizacija za nezavisnost Katalonska nacionalna skupština (ANC), čiji je čelnik u pritvoru, platila je jamčevinu za članove parlamenta iz 'kutije solidarnosti'. U nju stanovnici i organizacije uplaćuju novac. Za Forcadell je uplaćena jamčevina od 150.000 eura, za četvero članova po 25.000 eura, dok je peti član pušten na uvjetnu slobodu bez tražene jamčevine.

Ovaj sudski postupak je praćen sa zanimanjem nakon što prošli tjedan druga sutkinja vrhovnog suda u Madridu nije odobrila uvjetnu slobodu za osmero bivših 'ministara' (consellers) katalonske vlade. Ona je tada odredila pritvor obrazlažući odluku mogućnošću njihovog bijega i uništenja dokaza.

Španjolska vlada je za 21. prosinca sazvala prijevremene izbore u Kataloniji, a do tada španjolska ministarstva upravljaju katalonskom administracijom.

  • +24
Katalonija nakon početka sankcija iz Madrida Izvor: Reuters / Autor: YVES HERMAN

Okupljanje snaga za zajednički izlazak na izbore 

Aktivističke organizacije Lista unitaria (llistaunitaria.cat) i Republica (republica.cat) u petak su predstavile inicijativu za zajednički izlazak na izbore svih snaga koje se zalažu za odcjepljenje od Španjolske. Na čelu te liste mogao bi biti smijenjeni predsjednik katalonske vlade Carles Puigdemont koji se nalazi u Belgiji zajedno s četvero članova svoje vlade. Španjolska od Belgije traži njegovo izručenje nakon što se nije pojavio na saslušanju na sudu u Madridu.

'Smatramo da bi Puigdemont bio sklon voditi jednu ovakvu kandidaturu, no ne radimo u njegovo ime', rekla je u Barceloni Aurora Madaula, jedna od članica platforme koja organizira zajedničku listu. Puigdemont je iz Bruxellesa poručio kako je potrebna jedna zajednička lista, 'kandidatura za zemlju', kojom bi se na izborima potvrdilo opredjeljenje za republiku.

U utorak istječe rok za prijavu koalicija. Dosad je Katalonijom upravljala koalicija 'Zajedno za Da' sastavljena od Puigdemontove stranke desnog centra PDeCAT i lijeve stranke ERC. One su zajedno s antikapitalističkom strankom CUP imale 72 od 135 zastupnika u parlamentu, što im je omogućavalo usvajanje svih zakona na putu prema proglašenju nezavisnosti.

ERC je prema svim anketama izgledni pobjednik izbora, no samostalno ne bi imao većinu u parlamentu. Neizvjesno je hoće li stranke za nezavisnost zajedno imati potrebnu većinu. ERC je dosad ignorirao poziv PDeCAT-a da zajedno izađu na izbore, no otvorivši mogućnost da nakon izbora udruže snage u postizanju zajedničkog cilja. Time bi ERC mogao imati glavnu riječ u eventualnoj postizbornoj koaliciji. Odgovor CUP-a tek se očekuje.

Građanska platforma predvođena organizacijama ANC i Omnium Cultural u subotu će na prosvjedu nastojati prikupiti 55.000 potpisa kako bi se mogla kandidirati. To je, naime, potrebnih 1 posto od ukupno 5,5 milijuna birača s pravom glasa. Toj listi bi se priključile navedene tri stranke, nadaju se organizatori.

Istovremeno je glasnogovornik španjolske vlade i njen ministar kulture, obrazovanja i sporta Íñigo Méndez de Vigo rekao kako mjere koje je pokrenula njegova vlada u Kataloniji vraćaju red u skladu sa španjolskim ustavom.

'Nesigurnost koju su proizveli separatisti trebala bi nestati nakon izbora', rekao je Méndez de Vigo u Madridu. On vjeruje da stranke za nezavisnost neće pobijediti kao na izborima 2015., odnosno da neće imati potrebnu većinu za nastavak inzistiranja na nezavisnosti.

Španjolski ministar vanjskih poslova Alfonso Dastis rekao je, pak, da ostaje za vidjeti hoće li predsjednica katalonskog parlamenta Forcadell 'održati riječ' i odustati od jednostranog proglašenja nezavisnosti. 'Ne ispuni li obećano pretpostavljam da će sudac moći promijeniti odluku', rekao je Dastis u razgovoru za radijsku postaju COPE.

Forcadell, članica stranke ERC, nalazi se na uvjetnoj slobodi te bi mogla biti vraćena u pritvor ukoliko nastavi braniti izglasano proglašenje republike. Oduzeta joj je putovnica te ne smije napustiti Španjolsku dok traje suđenje.

'Ta izjava da neće niti sada niti u budućnosti učiniti ništa što bi bila povreda ustavnog zakona mi se čini jako dobrom', rekao je pak Méndez de Vigo.