POSJET SRBIJI

Šefa Microsofta na aerodromu dočekao Dačić

04.11.2013 u 10:40

Bionic
Reading

U Beograd je sinoć doputovao izvršni ravnatelj Microsofta Steve Ballmer, a u zračnoj luci dočekao ga je premijer Srbije Ivica Dačić

Jedan je od najutjecajnijih poslovnih ljudi u SAD, koji je na čelu kompjutorskog giganta Microsofta 2009. zamijenio Billa Gatesa, sastat će se tijekom boravka u Beogradu s najvišim državnim dužnosnicima.

Kako je ranije priopćeno iz Vlade Srbije, Dačić i Ballmer razgovarat će u ponedjeljak ujutro, a sastanku će nazočiti i dopredsjednik Vlade Aleksandar Vučić.

Kasnije tijekom dana, Ballmer će se sastati i s članovima Ekonomsko - socijalnog vijeća, te srbijanskim ministrima obrane, poljoprivrede, prometa, pravde i obrazovanja, ravnateljem Microsofta za Europu, Srednji istok i Afriku Jugoslavom Pirićem i veleposlanikom SAD Michaelom Kirbyjem.

Dolasku Ballmera u Beograd prethodio je višednevni posjet Ivice Dačića SAD i niz razgovora s vodećim tvrtkama u IT tehnologiji, pripremanih još koncem 2012. godine.

Veleposlanik SAD u Srbiji Michael Kirby je 24. listopada prošle godine pozvao Microsoft da poveća ulaganja u Srbiju, kako bi pridonio otvaranju novih radnih mjesta.

Kirby je na otvaranju konferencije o informacijskim tehnologijama u regiji jugoistočne Europe u organizaciji Microsofta u Beogradu tada pozvao i srpske vlasti i vodeću američku IT tvrtku da surađuju u unaprjeđenju informacijskih tehnologija i zaštiti intelektualnog vlasništva u Srbiji.

Ravnatelj marketinga Microsofta za regiju centralne i jugoistočne Europe Andreas Hartl ocijenio je na tom skupu da se Srbija, s prosječnim ulaganjima od 60 dolara po stanovniku, u IT sektoru nalazi na vrlo niskom mjestu u odnosu na ostale zemlje u svijetu, usporedivši to sa oko 800 dolara koliko su ulaganja u modernijim europskim zemljama.

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić zahvalio je tada veleposlniku SAD na pozivu Microsoftu, ocijenivši to kao 'jasan signal i drugim inozemnim investitorima o prednostima ulaganja u Srbiju'.