branko kolarić

Šef zagrebačkog SDP-a o situaciji u Čistoći: Slažem se da rade u teškim uvjetima, ali...

  • Autor: I.V.
  • Zadnja izmjena 27.01.2023 09:18
  • Objavljeno 27.01.2023 u 09:14
Branko Kolarić

Branko Kolarić

Izvor: Pixsell / Autor: Marko Lukunic

Štrajk radnika Čistoće posljednjih nekoliko dana je goruća tema u Zagrebu. Dio zahtjeva radnika je ispunjen, no o šest njih, primjerice o povećanju koeficijenata, slijede jednomjesečni pregovori. Uprava Holdinga upozorila je da bi traženo povećanje moglo rezultirati povećanjem cijene odvoza otpada. Situaciju u zagrebačkoj Čistoći komentirao je v.d. predsjednika zagrebačkog SDP-a Branko Kolarić za Media Servis

'Svi se možemo složiti da radnici Čistoće rade u teškim uvjetima, da nedostaje radne snage kao i da građani moraju dobiti uslugu koju uredno plaćaju', poručio je Branka Kolarića u Intervjuu tjedna Media servisa. Osvrnuo se pritom i na oporbu koja se obrušila na gradsku vlast.

'Jedino kome je ova kriza potencijalno odgovarala je politička opozicija u gradu gdje se onda malo rejtinzi pokušavaju promijeniti', rekao je Kolarić. Na pitanje brine li se zbog ovoga da će potencijalno doći do novih, ilegalnih štrajkova u drugim granama Holdinga, Kolarić kaže kako je legitimno pravo radnika tražiti bolje uvjete rada, ali da se mora znati s kime se pregovara i držati se zakonskog okvira. Rekao je i da su ukidanjem agencijskog rada radnike stavili u bolji položaj nego što su imali do sada, piše Media servis.

'Sada se oni trebaju organizirat, sjesti sa sindikatima, dogovoriti tko će ih predstavljati. Agencijski rad je to onemogućavao. Dakle, sad ti ljudi koji rade imaju bolju pregovaračku poziciju nego prije. Naravno, nekima to nije u interesu. Nekima je. (...) Dakle, oni su u zadnje dvije godine dobili bolju poziciju da mogu pregovarati', smatra Kolarić.

Kako se moglo čuti od Uprave Holdinga, ako bi se ispunili zahtjevi radnika Čistoće za povećanjem koeficijenata i nekih drugih prava, to bi vjerojatno dovelo do poskupljenja odvoza otpada. Kolarić priču vraća unatrag, na prošlu vlast te ističe ogromne financijske probleme i dubioze koje je ostavila iza sebe.

'Vidite da se razmišljalo može li Holding uopće financijski opstati kao takav. Naravno, ako se poveća cijena mase plaća da se cijena usluge povećava i na Upravi Holdinga je da vidi što može unutarnjim resursima prestrojiti, a kad to prijeđe unutarnje resurse i postane financijski neodrživo onda to znači povećanje cijene usluge za građane. To je uvijek nepopularno i nitko to ne želi raditi osim kad je prisiljen', kaže Kolarić.

  • +4
  • +1

Čistoća

Izvor: Pixsell / Autor: Slaven Branislav Babic/PIXSELL

Na pitanje o povećanju cijene vode od 15 posto Kolarić napominje da se vodovodna infrastruktura u koju se desetljećima nije ulagalo mora obnoviti. Svjestan je da to nije projekt koji je građanima vidljiv i na kojem mogu lako prikupiti političke bodove, ali je, ističe, neophodno i odgovorno da gradska vlast rješava takve probleme. Što se tiče poruke ministra gospodarstva Davora Filipovića koji je izjavio da, zbog mjera Vlade, poskupljenje te usluge nije opravdano, Kolarić odgovara kako su to sada politička prepucavanja između Vlade i Grada i kako se ništa drugo niti ne očekuje.

'Ono što je nužno, ili ćemo investirati u vodovodnu infrastrukturu ili nećemo. Moramo investirati jer je to nužno i Zagreb će kad tad morati regulirati svoje gubitke vode. U Holdingu kažu da je to nemoguće izvesti bez poskupljenja vode', dodaje. Nada se suglasju u Gradskoj skupštini barem po pitanju prometa, otpada i vodovoda upravo iz razloga što se u tu infrastrukturu godinama nije mnogo ili išta ulagalo. Po pitanju obnove od potresa Kolarić nije zadovoljan ni tempom niti birokracijom, a brine ga i što je upitno hoće li Hrvatska do 30. lipnja povući sva sredstva iz europskog Fonda solidarnosti.

  • +16
  • +13

Možemo i SDP potpisali novi sporazum

Izvor: Pixsell / Autor: Marko Lukunic

'Ono što će Zagreb u ovoj godini raditi je niz obnova škola, vrtića ustanova. U to krećemo bez jamstva da ćemo dobiti sredstva Europske unije. Iako sredstva postoje, tu su opet neka politička nadigravanja', ističe Kolarić.

Zagrebački SDP ponovno je potpisao sporazum o suradnji s Možemo!. Kolarić kaže kako su dogovorili cijeli niz prometnih i drugih rješenja koja najkasnije do kraja mandata namjeravaju dovršiti ili privoditi kraju. To primjerice, znači dvije garaže u Klaićevoj, podvožnjak na ulici Medpotoki, ulaganja u željeznički i javni promet, palijativnu skrb slijede i izmjene GUP-a. Sve što su dogovorili sporazumom može se pronaći na Facebook stranici zagrebačkog SDP-a. S obzirom na previranja i izbacivanja iz stranke kojima smo svjedočili tijekom prošle godine, postavlja se pitanje je li tome sada došao kraj. Kolarić kaže kako ne žele da u fokusu javnosti budu stvari koje su nepotrebne, štetne za stranku, a koje ne koriste ni građanima.

'Dakle, ja gradim SDP Zagreba u funkcionalnijem smislu i motivacijski, organizacijski, sadržajno. Na tome radimo, a mi ćemo se unutar stranke dogovoriti oko izbora,' kaže Kolarić za Media servis.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!