intervju za yammat

Šef Vrhovnog suda Sessa tvrdi da autor filma 'Gazda' nema pojma o čemu govori

24.11.2017 u 14:14

Bionic
Reading

Predsjednik Vrhovnog suda Đuro Sessa odgovorio je autoru filma 'Gazda' Dariju Juričanu na tvrdnje da je Sessa 2000., kao predsjednik Općinskog suda, znao za nelegalne posjete pritvorenom Miroslavu Kutli u zatvoru Remetinec. 'Gospodin Juričan uopće ne zna o čemu govori', kaže.

U Intervjuu tjedna YammatFM-a gostovao je predsjednik Vrhovnog suda Đuro Sessa u kojem je govorio o načinu izbora predsjednika Vrhovnog suda, trajanju mandata predsjednika Sudova, imovinskim karticama sudaca, ali i odgovorio na optužbe autora filma 'Gazda' Daria Juričana.

Što se tiče mandata predsjednika sudova, Sessa smatra da nitko ne bi smio biti više od dva puta predsjednik, ali misli da se mandat svakog predsjednika suda treba produžiti sa četiri na šest godina te da se ne može obnoviti.

Na Vrhovnom sudu trenutno ima više od 15.000 građanskih predmeta, dok je kaznenih znatno manje, što usporava rad suda. Iako misli da se politika ne miješa u rad suda, Sessa smatra da političari svojim izjavama mogu naštetiti procesu:

'Svi ustvari kritiziraju glavne aktere tih kaznenih predmeta i time im pomažu. Danas sutra moglo bi se lako dogoditi da bi sud u Strasbourgu mogao reći da ti okrivljenici nisu imali fer postupak upravo zbog tog medijskog, javnog i političkog komentiranja odluka'.

  • +5
Juričan predstavio novi nastavak serijala 'Gazda' Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukić

Kada su u pitanju imovinske kartice suci ih predaju i danas, te su uglavnom javne, a tko zapravo sve ima uvid u njih?

'To su prije svega javnost, stranke, državna tijela, oni imaju pravo uvida u njih i one su gotovo javne. A da ih stavljamo na internet, mislim da bi se zadovoljili voajerski porivi', poručuje predsjednik Vrhovnog suda.

Autor filma 'Gazda' Dario Juričan prozvao je Đuru Sessu, te pisao predsjednici države Kolindi Grabar Kitarović: tvrdi da je Sessa 2000. godine, tada predsjednik Općinskog suda, znao za nelegalne posjete pritvorenom Miroslavu Kutli u zatvoru Remetinec. 'Sessa je tada propustio djelovati, štoviše, vršio je utjecaj na tada podređene mu suce Općinskog suda i zataškavao cijeli slučaj', piše Juričan.

Što se tiče ovih optužbi Sessa kaže: 'Gospodin Juričan uopće ne zna o čemu govori. Na Općinskom sudu u Zagrebu, prije mene, prije nego sam ja bio predsjednik, poslije toga, cijelo to vrijeme postojala je praksa da dozvole pritvorenicima, u postupcima, izdaje ili sudac koji vodi postupak ili predsjednik odjela, ako suca nema.

Prema tome u slučaju gospodina Kutle, postupljeno je na isti način. Dozvolu je davao ili sudac ili predsjednik odjela, i poslije toga se ta praksa nastavila.

Nema nikakvih ilegalnih posjeta, o tome se tražilo očitovanje i predsjednik odjela se očitovao jednim vrlo opsežnim očitovanjem i predsjedniku Višeg suda i državnom odvjetniku, i to je tako. Nema nikakvih zakulisnih igara. Nema nikakve opačine'.

Ponovio je da nije vršio nikakav pritisak na suce.