pisao predsjednici

Redatelj Gazde: Sessa znao za nelegalne posjete Kutli; Sessa odbacio optužbe

  • Autor: V. Mo. / Hina
  • Zadnja izmjena 15.11.2017 13:33
  • Objavljeno 15.11.2017 u 13:33
Dario Juričan nedavno je predstavio novi nastavak u serijalu 'Gazda'

Dario Juričan nedavno je predstavio novi nastavak u serijalu 'Gazda'

Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukić

Redatelj dokumentarnog filma "Gazda" Dario Juričan ustvrdio je u otvorenom pismu upućenom predsjednici Republike da je predsjednik Vrhovnog suda Đuro Sessa 2000. godine, kao predsjednik Općinskog suda, znao za nelegalne posjete pritvorenom Miroslavu Kutli u zatvoru Remetinec, te da je to pokušavao zataškati

Juričan u pismu Kolindi Grabar-Kitarović tvrdi da je sa svojim suradnicima u istraživanju za novi dokumentarac o hrvatskoj tranziciji i privatizaciji pouzdano utvrdio da je Sessa ne samo propustio djelovati u vezi nelegalnih posjeta Miroslavu Kutli, nego je i utjecao na tada podređene mu suce Općinskog suda kako bi zataškao cijeli slučaj.

Sessa iz Čilea odbacuje Juričanove optužbe

Sessa, koji se trenutno nalazi na konferenciji Međunarodne udruge sudaca u Čileu, odbacio je u kratkoj izjavi Hini Juričanove optužbe, tvrdeći da nije davao dozvole za posjete i da nije bilo iskakanja iz sudske prakse.

"Kad se Juričan prvi put oglasio o toj temi objasnio sam mu o čemu se tu radi, zašto on to ignorira ne znam, ali u to vrijeme, kao i prije i poslije toga, dozvole svim pritvorenicima za posjete davali su predsjednik odjela ili nadležni sudac“, rekao je Sessa.

Naglasio je kako on "apsolutno nije davao dozvole i nije bilo iskakanja iz postojeće prakse svih sudova".

Po Juričanovim tvrdnjama, Sessa je kasnije odbio rekonstrukciju ortačkog ugovora iz afere Dubrovačka banka, jedne od najvećih afera devedesetih godina prošlog stoljeća, u kojoj je također sudjelovao Miroslav Kutle.

Nema krivaca za Dubrovačku banku

Sanacija Dubrovačke banke do danas je stajala 3,5 milijardi kuna i plaćena je na teret državnog proračuna, ali krivaca nema, barem što se tiče hrvatskog pravosuđa, navodi Juričan.

Podsjećajući da je Miroslav Kutle već godinama bjegunac od hrvatskog pravosuđa, Juričan podsjeća da je Kutle od 2000. do danas imao 11 kaznenih postupaka u Zagrebu, Splitu i Dubrovniku, a osuđen je pravomoćno samo u jednom.

  • +7
  • +4

Đuro Sessa

Izvor: Pixsell / Autor: Marko Lukunić

Samo u Zagrebu protiv Kutle trenutno se vode tri kaznena postupka - za Gradski podrum, Tisak i Dionu, kaže Juričan, no u tim se postupcima namjerno odugovlači dok je Kutlina imovina netaknuta.

Juričan tvrdi i da je Sessu prilikom natjecanja za suca Europskog suda u Strasbourgu "s podsmjehom odbila strana komisija", nakon što je njenim članovima pokušao objasniti zašto kupljeni stan nije stavio u imovinsku karticu.

Nije dobar za Europski ali jest za Vrhovni sud

Sessa nije bio dobar za suca Europskog suda, ali je zato prikladan za predsjednika hrvatskog Vrhovnog suda, i to nakon što se nije odazvao pozivu Sabora da dostavi svoju imovinsku karticu iz 2007., u koju nije uvrstio stan kupljen novcem dobivenim od Agrokorove tvrtke Mediator, piše Juričan.

Također ga optužuje da "nemilice i drsko godinama proziva sve one koji pokušavaju kritički preispitivati ulogu sudbene vlasti u Hrvatskoj". Udruga sudaca postala je regrutno tijelo za napredovanje klimoglavaca, a Državno sudbeno vijeće (DSV) njeno opredmećenje, kaže Juričan.

  • +5
  • +2

Juričan je nedavno predstavio novi nastavak serijala 'Gazda'

Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukić

"Danas, kada povjerenje u pravosuđe doseže novo dno, potrebno je djelovati, djelovati snažno i aktivno te podržati Uskok koji napokon svoje bilješke o korumpiranim sucima mora pretočiti u djela i vratiti vjeru u pravosuđe. Bez toga gubi se smisao svake istrage, trgovine, poduzetništva, obrazovanja, ako hoćete i smisao postojanja države Hrvatske", poručuje Juričan.

Ukazujući na primjer Rumunjske i njene Agenciju za borbu protiv korupcije (DNA), Juričan navodi da su Rumunji procesuirali 24 gradonačelnika, petero zastupnika, dvoje bivših ministara i bivšeg premijera te više od 1000 drugih pojedinaca, uključujući i suce i tužitelje, sa stopom osuđenosti iznad 90 posto.

"U Hrvatskoj broj procesuiranih može biti samo veći, a osoba koja će Đuri Sessi morati reći da moralni ljudi znaju kada treba podnijeti ostavku, ste Vi predsjednice", stoji Juričanovu pismu predsjednici Republike.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!