'pecnuo' predsjednicu

Turudić razočaran zbog izbora šefa Vrhovnog suda: Osjećao sam se kao 'zec' u atletici

02.10.2017 u 22:35

Bionic
Reading

Gostujući u Pressingu televizije N1 predsjednik Županijskog suda u Zagrebu Ivan Turudić progovorio je o izboru predsjednika Vrhovnog suda, ali i odnosima s Tomislavom Karamarkom i Zdravkom Mamićem

Turudić je, podsjetimo, bio jedan od potencijalnih kandidata za predsjednika Vrhovnog suda. Iako ga je predsjednica Kolinda Grabar Kitarović namjeravala odabrati za kandidata, reterirala je, a za šefa suda je izabran Đuro Sessa. 'oOsjećao sam se kao u atletici kad imate zeca. On trči da se postigne dobar, odradi prvu polovicu, da se postigne dobro vrijeme, a zapravo služi pravom trkaču', kazao je Turudić za televiziju N1.

Upitan osjeća li se izdanim od predsjednice, Turudić je rekao: 'Moglo se transparentnije, jasnije, izravnije to učiniti i reći. Nisam zadovoljan načinom kako se sve događalo. Rekao sam da se nisam sam kandidirao pozvao, pozvala me predsjednica i prije famoznih konzultacija, koje nisu zabranjene, ali nemaju uporište ni u jednom propisu. Pitala me bi li želio biti šef Vrhovnog suda, rekao sam naravno, svaki vojnik želi biti general. Krenula je procedura. Onda sam vidio da se počela kolebati, počela je dolaziti naručena medijska artiljerija u opskurnim medijima. Znam točno koji su ljudi iz HDZ-a nosili tekstove u ta glasila pa sam promišljao što mi to treba i odustao sam.'

Uvjeren je da je u toj kampanji zigubio zbog poznanstva sa Zdravkom Mamićem. 'To je postala galvna tema te kampanje. Što je predsjednica mislila, zašto je ona tako... Osjetio sam da se hladi od ideje i odustao sam. Možda se i s HDZ-om konzulitrala, ja to ne znam. Radi Mamića, ne znam. Bili smo u kontaktu, nije mi niti rekla zašto, rekao sam da poštujem svaku njezinu odluku i prekinuo komunikaciju. O čemu da više pričamo. Žalosno da Mamić bude tema kampanje predsjednika za Vrhovni sud', rekao je Turudić.

Slučajni susreti Ivana Turudića Izvor: Pixsell / Autor: Daniel Kasap/ Marko Lukunic/Luka Stanzl/Zarko Basic/PIXSELL

No, s Mamićem, kaže, ne druži se već nekoliko godina. 'Ako sam bio dobar s njim, sad nemamo nikakve odnose, ni dobre ni loše, ne znači da podržavam sve njegove ispade u medijima, sudnici... Svatko je svoj čovjek. Zar vi nemate prijatelja s kojima se ne slažete? Znamo se 25 godina, što ću demantirati da ga ne znam. On mi je postao smetnja, ne mogu doći u ozbiljnu emisiju, a da se ne priča o Mamiću', rekao je Turudić.

Veže ga i poznanstvo s bivši šefom HDZ-a Tomislavom Karamarkom. 'Bili smo u dobrim odnosima. Datira naše poznanstvo s početka 90-ih. Dugo, dugo nismo u nikakvim odnosima', rekao je Turudić, te priznao da je on odlučio prekinuti prijatljstvo još dok je Karamarko bio moćan.

Turudić je kazao kako je moguće da i on bude u sluačju Agrokor, ako taj postupak dođe do suda. 'Nije počeo nikakav postupak, nikakva istraga još nije pokrenuta. Mediji i dio neukih političara neka postupanja DORH-a nazivaju istragom, a to nije istina. Istraga još nije počela. Provjerava se, rade se izvidi', rekao je Turudić.