prijeti im ukidanje

Šef UNRWA-e oprezno optimističan zbog povratka donatora

09.03.2024 u 22:49

Bionic
Reading

Čelnik UN-ove Agencije za palestinske izbjeglice rekao je da je oprezno optimističan zbog toga što će neki donatori nastaviti financirati agenciju kroz nekoliko tjedana, upozoravajući da je "pod smrtnim rizikom" nakon što je Izrael ustvrdio da su neki članovi osoblja sudjelovali u Hamasovom napadu na Izrael.

Nezavisna istraga Agencije Ujedinjenih naroda za palestinske izbjeglice (UNRWA) pokrenuta je pod francuskom ministricom vanjskih poslova Catherinom Colonna, a njezino konačno izvješće trebalo bi biti objavljeno sljedeći mjesec.

"Oprezno sam optimističan da će se u sljedećih nekoliko tjedana, a također nakon objave izvješća Catherine Colonna brojni donatori vratiti", rekao je šef UNRWA-e Philippe Lazzarini u intervjuu za švicarsku televiziju RTS, koji je emitiran u subotu.

Lazzarini je rekao RTS-u da je UNRWA pod "rizikom od smrti, rizikom od ukidanja".

Colonna, koja je počela raditi na izvješću sredinom veljače, rekla je u subotu da će sljedeći tjedan posjetiti Tel Aviv, Jeruzalem, Ramalu i Aman.

UNRWA, koja opskrbljuje humanitarnom pomoći i ključnim službama palestinske izbjeglice u Gazi, na okupiranoj Zapadnoj obali i diljem regije, u krizi je otkad je Izrael optužio da je 12 od 13.000 članova osoblja u Gazi sudjelovalo u napadima na Izrael 7. listopada.

Zbog tih optužbi nekoliko je zemalja, uključujući i SAD, pauziralo financiranje. Kanada i Švedska objavile su u subotu da nakon pauze nastavljaju finacirati agenciju, što je Izrael nazvao ozbiljnom pogreškom.

"Povratak financiranja UNRWA-e neće promijeniti činjenicu da je organizacija dio problema i da neće biti dio rješenja u Pojasu Gaze", priopćilo je izraelsko ministarstvo vanjskih poslova.

Kad su se pojavile optužbe, UNRWA je otpustila neke članove osoblja, rekavši da je tako postupila da bi zaštitila mogućnost agencije da isporučuje humanitarnu pomoć, a pokrenuta je i neovisna istraga UN-a.

UNRWA je rekla da su neki zaposlenici koji su pušteni u Gazu nakon izraelskog pritvaranja izvijestili da su ih izraelske vlasti prisilile da lažno izjave da je osoblje sudjelovalo u napadima 7. listopada, prema izvješću agencije iz veljače.

"Na kocki je sudbina Palestinaca danas u Gazi koji prolaze kroz dosad neviđenu humanitarnu krizu", rekao je Lazzarini RTS-u.