eskalacija napetosti

Šef UN-a poziva Iran i Pakistan na maksimalnu suzdržanost

18.01.2024 u 21:47

Bionic
Reading

Glavni tajnik Ujedinjenih naroda Antonio Guterres pozvao je Iran i Pakistan da "pokažu maksimalnu suzdržanost kako bi izbjegli daljnju eskalaciju napetosti" nakon razmjene vatre između zemalja, rekao je glasnogovornik UN-a u četvrtak

"Glavni tajnik ističe da se svi sigurnosni problemi između dviju zemalja moraju rješavati mirnim putem, kroz dijalog i suradnju, u skladu s načelima suvereniteta, teritorijalnog integriteta i dobrosusjedskih odnosa", rekao je glasnogovornik UN-a Stephane Dujarric.

Pakistan je u četvrtak pokrenuo udare na separatističke militante unutar Irana, dva dana nakon što je Teheran rekao da je pogodio baze druge skupine unutar pakistanskog teritorija.

Sjedinjene Države također su rekle da "ne žele eskalaciju u južnoj i središnjoj Aziji", rekao je glasnogovornik Bijele kuće u četvrtak, upitan o napadima Irana i Pakistana posljednjih dana.

Američka vlada "vrlo pažljivo prati" napetosti između dviju zemalja koje su se iznenada pogoršale ovaj tjedan, rekao je John Kirby, glasnogovornik Vijeća za nacionalnu sigurnost.

  • +6
Pakistan je napao selo u Iranu Izvor: EPA / Autor: ABEDIN ATEHRKENAREH

Dodao je da se Pakistan, saveznik SAD-a, "prvi našao na udaru Irana što je još jedan opasan napad, još jedan primjer iranske razorne uloge u regiji".