VUKOVARSKI PROSVJED PROTIV ĆIRILICE

Šef Stožera odgovorio Milanoviću: Rat još nije gotov

  • +14

Prosvjedna hodnja u Vukovaru

Izvor: Cropix / Autor: Željko Hajdinjak/Cropix

Bionic
Reading

I danas je nastavljen prosvjed protiv dvojezičnih ploča, odnosno ćirilice u Vukovaru. U ponedjeljak su prosvjednici razbili tri ploče, a u utorak su prosvjedovali mirno. Iz Stožera za obranu hrvatskog Vukovara su poručili da će mirno prosvjedovati sve dok Vlada i Sabor ne ispune njihove zahtjeve, a okupljanja će biti svakog dana u 9 ili 10 sati. Današnja prosvjedna hodnja protekla je mirno. Nekoliko stotina okupljenih obilazilo je vukovarska stratišta i evocirala ratne uspomene

Postavljene ploče zasad neće nasilno skidati. Inače, u Vukovaru je dosad postavljen manji dio od planirane 23 dvojezične ploče.

Policija spremna za petak

Prema neslužbenim informacijama 24sata, u utorak je iz Zagreba prema Vukovaru poslano desetak vodenih topova, a na službu su 'dignuti' čak i interventni policajci koji su bili na godišnjem. Nagađa se da se policija u Vukovaru zapravo priprema za eventualne nerede u petak, kada se u Beogradu igra nogometna utakmica između Hrvatske i Srbije.

Ploče se sada nalaze na Policijskoj postaji, na Poreznoj upravi, na zgradi HZZO-a i HZMO-a, na zgradi Carine i graničnog prijelaza, Centru za socijalnu skrb i Državnoj upravi, Državnom inspektoratu…

Novi prosvjed Stožera za obranu hrvatskog Vukovara počeo je danas u 10 sati na Trgu Republike Hrvatske, otkuda je oko 500 prosvjednika u koloni krenulo prema Mitnici.

Krećući se prema Mitnici kolona prosvjednika mirno je prošla pored zgrade policije na kojoj su postavljene dvojezične ploče i svečano pozdravila hrvatsku policiju i domovinu.

Kod Vodotornja su prosvjednike dočekali građani Vukovara i branitelji s više desetaka metara dugom hrvatskom zastavom i velikim natpisom 'Milanoviću, ovo su šovinisti'.

Šef Stožera Tomislav Josić, koji se nalazi u prosvjednoj povorci, komentirao je izjavu premijera Zorana Milanovića da je rat gotov.

'I to što premijer Milanović kaže da je rat gotov prije 20 godina - poručujemo mu da rat u Vukovaru nije gotov sve dok majke ubijene djece traže svoje sinove, a njihovi krvnici šeću se slobodno Vukovarom', rekao je, prenosi 24 sata.

Pojasnio je da će Stožer sutra u 10 sati odlučiti o daljnjim postupanjima, ali da su otvoreni za razgovor s Vladom koja dosad nijednom nije kontaktirala s njima. Isto tako kaže da će pristati na razgovor samo ako ne bude sazvan u tajnosti i iza zatvorenih vrata kao što su to htjeli i pokušali zadnji put.

Josić je novinarima rekao da je pušten iz pritvora jučer oko 13 sati i da se ne može požaliti na postupanje policije, jedino se nije uspio naspavati. Terete ga kao organizatora prosvjeda. Rekao je i da će se današnji prosvjed odviti na isti način kao i jučerašnji. Bit će miran, a obići će svaku zgradu i dvojezičnu ploču kako bi iskazali nezadovoljstvo. Jasno im je, tvrdi, da je u gradu jako puno policije protiv koje ne žele niti imaju namjeru ići, jer su to, kaže, njihovi dečki, njihovi branitelji i sinovi.

Iako je policija demantirala da je tijekom jučerašnje večeri bilo uhićenja prosvjednika, skupu se obratila Biljana Marić koja je plačući rekla da su joj sinoć policajci pokucali na vrata oko devet sati navečer i odveli njenog 19-godišnjeg sina Ivana Marića, a potom su odveli i njegovog prijatelja Kristijana Vidakovića te još četvoricu mladića. Rečeno joj je da će biti pušteni u šest sati ujutro u srijedu, međutim još ih nisu pustili.

'I ja i moja obitelj i moj sin bili smo na prosvjedu među svim drugim prosvjednicima, nismo pravili nikakve izgrede, a oni su došli i odveli ga i nisu mi rekli zašto', rekla je.

Vukovarsko-srijemska policija u ponedjeljak je privela više osoba koje su u Vukovaru, nezadovoljne postavljanjem dvojezičnih natpisa, pokušale probiti policijski kordon. Sve privedene osobe tijekom ponedjeljka i utorka i puštene su, tvrde u policiji.

U Policijsku upravu (PU) vukovarsko-srijemsku poslani su službenici Unutarnje kontrole MUP-a RH koji bi trebali ispitati okolnosti pod kojima je u ponedjeljak tijekom prosvjeda u Vukovaru zbog postavljanja ploča s dvojezičnim natpisima na javne ustanove došlo do ozljeđivanja pet policajaca, izvijestila je jutros ta PU.

Policija također demantira medijske natpise o navodnim kadrovskim promjenama u Policijskoj upravi vukovarsko-srijemskoj, a koje bi bile povezane s postupanjem policije tijekom postavljanja ploča s dvojezičnim natpisima u Vukovaru.

'Ako se utvrde eventualni propusti odgovornih osoba, prema njima će se poduzeti odgovarajuće mjere', navodi se iz PU vukovarsko-srijemske. Zbog postavljanja ploča s dvojezičnim natpisima od ponedjeljka u Vukovaru traju prosvjedi nezadovoljnih hrvatskih branitelja i građana Vukovara. Tijekom pokušaja nasilnog skidanja ploča u naguravanju s pripadnicima policije koji su osiguravali ploče ozlijeđeno je petero policajaca.

Josić okrznuo i na gradonačelnika Sabu

Na vukovarskom Trgu Republike Hrvatske nešto prije 12,30 sati završio je današnji prosvjed Stožera za obranu hrvatskog Vukovara protiv uvođenja dvojezičnih ploča, a prosvjednici su novo okupljanje na istom mjestu najavili za sutra ujutro.

Predsjednik Stožera Tomislav Josić je ispred zgrade Gradske uprave kritizirao vukovarskog gradonačelnika Željka Sabu zbog njegove izjave kako neki žele da 'Vukovar postane Bejrut'.

'Mirno prosvjedujemo, nikoga ne diramo, ne diramo niti Srbe, niti ih vrijeđamo', poručio je Josić te pozvao prosvjednike da pozovu gradonačelnika na prozor upravne zgrade. Iako se iz stotine grla orilo: 'Javi se, javi se', gradonačelnik se nije pojavio na prozoru.

Prosvjed je okončan dogovorom da se prosvjednici sutra u 9 sati ujutro ponovno okupe na središnjem Trgu, odakle će prosvjednom povorkom ići do Veleprometa te odati počast stradalima na tom vukovarskom stratištu.