ivo ivić

Šef splitske Infektologije se kloni priča o spasonosnom cjepivu: Neće sutra biti bolje, bit će možda za pola godine

10.11.2020 u 10:04

Bionic
Reading

Ivo Ivić s Klinike za infektologiju KBC-a Split za N1 je komentirao epidemiološku situaciju u Hrvatskoj.

'Na tjednoj razini imamo otprilike 30 novoprimljenih bolesnika. Prijemi su u većem broju nego otpusti', rekao je Ivić za N1, istaknuvši da Splitsko-dalmatinska županija nema alternativne kliničke centre pa imaju ograničen broj kreveta, odnosno njih 170.

"Svi bolesnici koji su sa simptomima testirani prije 7 do 10 dana, među njima će se regrutirati oni koji razviju težu kliničku sliku i moraju se liječiti", rekao je Ivić.

Pozvao je ljude na poštivanje propisanih mjera.

"Ako tražimo odgovorno ponašanje, onda mislim da je red da se za neodgovorno ponašanje snosi i odgovornost, da to ne bude samo na lijepim riječima, da ne bude da netko šeta glavnom ulicom glavnoga grada bez ikakve zaštite i šalje pučanstvu poruku da to uopće nije važno", rekao je Ivić.

Govoreći o cjepivu protiv covida, Ivić je rekao da se kloni priča o spasonosnom cjepivu, jer to cjepivo treba proizvesti u većim količinama i osigurati široku primjenu.

  • +24
Koronavirus, bolnica Križine, Split Izvor: Cropix / Autor: Duje Klaric / CROPIX

"Neće to biti lako tehnički organizirati, pa u narednim mjesecima imamo ovo što imamo i sad. Trebamo se kloniti zaraze načinima koje imamo sada, a to je da poštujemo mjere. Cjepivo će to moći raditi negdje od proljeća u značajnijoj mjeri, ako ga se proizvede u dovoljnim količinama. Neće sutra biti bolje, bit će možda za pola godine", rekao je Ivić.