NESLAGANJE S MINISTROM

Šef slovenske policije dao ostavku

08.08.2012 u 18:43

Bionic
Reading

Ravnatelj slovenske policije Janko Goršek u srijedu je dao ostavku, rekavši da nema iste poglede na budući rad policije s ministrom unutarnjih poslova Vinkom Gorenakom, a mediji nagađaju o mogućim političkim pritiscima koji su do toga doveli

47-godišnji Goršek rekao je na konferenciji za novinare u Ljubljani da se na ostavku odlučio nakon što je njegov razgovor s Gorenakom pokazao kako među njima nema potrebnog stupnja povjerenja i da različito gledaju na budući rad policije.

Goršeka je za ravnatelja policije s petogodišnjim mandatom 2009. godine imenovala prijašnja vlada, a u zadnje vrijeme u više je javnih izjava aludirao na postojanje političkih pritisaka glede kriminalističkih istraga koje policija još nije završila i na svoje moguće smjenjivanje.

Nagađanja u medijima o mogućoj smjeni Goršeka pojačala su se prije nešto manje od mjesec dana, nakon što je uhićen novinar i vlasnik jedne privatne televizijske postaje osumnjičen za iznudu, odnosno medijski reket, i to dan nakon što je u njegovoj emisiji uživo govorio predsjednik vlade Janez Janša.

Nekadašnjeg urednika Slovenske televizije i osnivača Infotelevizije Vladimira Vodušeka kriminalisti su nakon akcije tajnog praćenja i snimanja razgovora uhitili s 50.000 eura koje je uzeo, navodno na osnovi prijetnje da će u suprotnom objaviti kompromitirajuće poslovne informacije o direktoru jedne tvrtke koji ga je zbog toga prijavio policiji.

Vodušek niječe da je riječ o ucjenni i tvrdi da je novac vezan uz dogovore o oglašavanju poduzeća na televiziju u njegovu vlasništvu. Osumnjičenom novinaru i vlasniku televizije pritvor istječe krajem ovog tjedna, a državno je odvjetništvo već predložilo njegovo produljenje.

Mediji su prethodnih tjedana nagađali da je zbog toga došlo do kratkog spoja između Gorenaka i Janše, a možda i političkih pritisaka na istragu. Naime, o istrazi protiv Vodušeka ništa prethodno nije znao ministar unutarnjih poslova Gorenak, član stranke Janšine stranke.

Gorenak je u srijedu izjavio da odluka Goršeka da dade ostavku na mjesto ravnatelja policije nema nikakve veze s Vodušekovim slučajem.