Nikola Milina

Šef policije: Poruke na društvenim mrežama su i radikalnog sadržaja

13.09.2022 u 20:49

Bionic
Reading

Glavni ravnatelj policije Nikola Milina rekao je u utorak da se na društvenim mrežama razmjenjuju razne poruke radikalnog sadržaja, što za posljedicu može imati počinjenje najtežih kaznenih djela, a policija aktivno razmjenjuje informacije s obavještajnim službama

"Policija aktivno razmjenjuje informacije s obavještajnim službama, sustav prevencije ekstremizma i terorima djeluje", istaknuo je Milina u razgovoru za RTL Danas.

Komentirao je i uhićenje 17-godišnjeg maloljetnika koji je na subotnjem prosvjedu na Trgu žrtava fašizma u Zagrebu protiv Vlade i vladajućeg HDZ-a, imao dva molotovljeva koktela i improvizirano hladno oružje te ga je policija privela. Mladić je, prema medijskim informacijama, napisao i oproštajno pismo.

"Sa subotnjeg prosvjeda policija je prijavila maloljetnika za kaznena djela povezana s terorizmom i izvidi još traju. Imamo određena saznanja. Postoji povezanost te osobe s osobama koje su prethodno prijavljene za kaznena djela poticanja na terorizam, mislimo na prijašnje prosvjede. Radi se o standardnom obrascu radikalizacije mlade osobe koja ima za posljedicu činjenje najtežih kaznenih djela", kazao je Milina.

Sudac za mladež Županijskog suda u Zagrebu 17-godišnjaku je danas odredio jednomjesečni istražni zatvor.

Direktiva EU kojoj je cilj borbu protiv terorističkog sadržaja na internetu

Glavni ravnatelj policije Milina komentirao je i zabrinjava li policiju radikalizacija.

"Ne možemo govoriti ni u nacionalnim okvirima. Hrvatska policija surađuje intenzivno, preko društvenih mreža postoji razmjena sadržaja, postoji direktiva EU koja ima za cilj borbu protiv terorističkog sadržaja na internetu. Problem radikalizacije i ekstremizma je štetna posljedica za društvo ako se pojavi i u najmanjoj mjeri. Policija je ozbiljno shvatila djelovanje pojedinaca i skupina koje izražavaju radikalne stavove i zato smo se dobro pripremili za prosvjed", kazao je Milina.

Naglasio je da hrvatska policija aktivno razmjenjuje informacije s obavještajnim sustavom, međunarodnim tijelima, te da policijski sustav djeluje.

Priveden prosvjednik Izvor: Cropix / Autor: Dragan Matic

"Imamo nekoliko osoba prijavljenih za kaznena djela povezanih s terorizmom i od toga ne treba bježati. Vidite da imamo pojava u društvu i koliko je štetna radikalizacija i ekstremizam", kazao je.

Na pitanje je li završena istraga u slučaju Danijela Bezuka, koji je u listopadu 2020. pucao na zgradu Vlade i policajce, Milina je kazao da nije.

"Izvidi još traju. Da povučem paralelu s ovim događajem. Tada je bilo govora da se pretjerano bavimo radikalizacijom. Vidimo da se radi o mladoj osobi koja je u doticaju s određenim pojedincima i skupinama, koje može imati za posljedicu najteže slučajeve, radikalizacija, ekstremizam, govor mržnje, to ne može samo policija i time se svi moramo baviti", zaključio je.

''Riječ je standardnom obrascu radikalizacije mlade osobe koji imaju za posljedicu pokušaj počinjenja najtežih kaznenih djela. Razne poruke radikalnog sadržaja razmjenjuju se na društvenim mrežama, takva komunikacija u fokusu je mnogih direktiva Europske unije'', istaknu je Milina.

Govoreći o današnjoj pucnjavi na osobni automobil u zagrebačkom naselju Buzinu od strane nepoznate osobe, Milina je naveo da se ne radi o obračunu kriminalnih klanova, dok Policijska uprava zagrebačka poduzima sve potrebne mjere.